
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Czterowarstwowy sernik z tofu (pieczony)Ilovetofu: "Robiłam już kilka razy serniki wegańskie. Te na zimno zawsze powalały, ale z tymi na ciepło było trochę przebojów. Otóż czynnikiem odpowiedzialnym za wszystkie pozostałe porażki jest wszechobecna kasza manna. [...] Zamiast sernika mamy twardą kaszową breję z grudkami niezmielonego tofu. Naprawdę, opłaca się skołować kostkę tofu więcej i delektować się ciastem, które łudząco imituje sernik tradycyjny. Nie dość, że cieszymy się doskonałym smakiem , to jeszcze mamy tą radochę, że nasz wypiek jest w całości cruelty free. "
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:1 warstwa - ciastkowa:
200 g ciasteczek digestive lub innych wegańskich herbatników 5 łyżek wegańskiej margaryny lub tłuszczu kokosowego 2 warstwa - masa orzechowa: 3 łyżki masła orzechowego (miałam kremowe) 2 łyżki oleju 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru trzcinowego kilka kropel aromatu waniliowego 3 warstwa - serowa: 500 g naturalnego tofu 1/3 szkl. cukru trzcinowego (najlepiej zmielonego na puder) 1 kopiasta łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 aromat waniliowy sok z 1 cytryny 1/2 szkl. mleka roślinnego (miałam gryczane) 1/3 szkl. oleju 2 budynie waniliowe lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 warstwa - polewa czekoladowa: 6 kostek wegańskiej gorzkiej czekolady 3 łyżki wody Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy spód. Ciasteczka kruszymy blenderem lub wrzucamy je do plastikowej torebki i tłuczemy o podłogę , aż powstanie ciastkowy proszek. W rondelku rozpuszczamy margarynę/ tłuszcz koko i dodajemy do ciastek. Następnie wykładamy dokładnie spód tortownicy (bez brzegów).
Następnie miksujemy ze sobą składniki masy orzechowej i smarujemy nią warstwę ciastkową. Potem wstawiamy do lodówki. Teraz pora na gwóźdź programu. Najpierw odciskamy wodę z tofu. Najlepiej zrobić to poprzez położenie kostek na płaskim talerzyku, położenie na to drugiego talerzyka i dorzucenie porządnego obciążenia - dla przykładu 4 encyklopedie. Po kilkunastu minutach, kiedy zbędna woda wyjdzie, tofu pokruszyć w misce, dodać cukier, aromat i sok z cytryny . Zmiksować na gładką masę stopniowo dodając mleko i olej. Na sam koniec wsypać budynie / mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Masę wylać na przygotowane wcześniej dwie warstwy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piec około godzinę. Przygotować polewę. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej (metalowa lub szklana miseczka z pokruszoną czekoladą wstawiona do garnka z gotującą się wodą). Dodać wodę i energicznie wymieszać. Udekorować ostudzone ciasto. Kroić kiedy wystygnie. Gotowe! ![]() Źródło/autor przepisu: Edycja poznańska, http://ilovetofu-cb.blogspot.com/2010/12/czterowarstwowy-sernik-pieczony.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:![]() ka_sta 2011-12-15 04:19:55.512
zamieszcze kilka uwag ktore pomoga wam uniknac sernikowych nieprzyjemnosci (z ktorymi mialam do czynienia w swieta):
1. jesli uzywacie digestivow to dajcie mniej margaryny - u mnie w piekarniku wytopilo sie jak spod gesi 2. nie miksujcie masy serowej na super gladka mase - ja tak zrobilam i ciasto bylo ciezkie i niesernikowe, byloby lepiej gdyby bylo troche tofu-grudek 3. hojnie z cukrem, moj sernik nie byl zbyt slodki i przez to malo pyszny aleksandra 2011-03-21 21:15:20.997 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Sernik z tofu z brzoskwiniami (wegańska)Pieczone tofu (wegańska) Sernik z tofu i manny (tofurnik) (wegańska) Sernik z tofu czekoladowy - pyszny (wegańska) Sernik wiedeński z tofu i brzoskwiń (wegańska) Truskawkowy sernik z nerkowców (bez pieczenia) (wegańska) Pieczone pomidory z tofu (wegańska) Black & white - sernik z tofu jedwabistego z bananami (wegańska) Tofurnik z mango, czyli sernik z tofu (wegańska) Cytrynowy sernik z tofu i kaszy jaglanej (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Tofurnik robiłam jakiś czas temu. Spód się trochę przypalił i mocno się kruszył, za to masa orzechowa i z tofu były naprawdę pyszne - przy dobrej okazji będę powtarzać, choć na innym spodzie :)
nasse 2013-07-18 17:05:46.079