7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Zupa z włoszczyzny z pomidoramiSzybka i pyszna zupa jako urozmaicenie podczas jedzenia tradycyjnej warzywnej zupy :)dość sycąca!
Średnia ocena:
[5.0
/ 1 ocena]
| dodaj ocenę
| komentarze [2]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: dla 4 osóbporcja włoszczyzny (2-3 marchewki, pietruszka, seler, por)
2 pomidory cebula kilka ząbków czosnku ziemniaki (niekoniecznie, ja wolę bez, zupa jest lżejsza) ziele angielskie liść laurowy sól/ vegeta pieprz słodka papryka ulubione zioła (ja: prowansalskie, bazylia/ oregano) Przygotowanie:Obrać marchewkę, selera, pietruszkę i pokroić na kawałki; pora umyć i pokroić na większe kawałki; cebulę obrać i pokroić na ok. 6 kawałków; dorzucić ząbki czosnku. Wszystko zalać w garnku ok. 2-litrowym, dodać wszystkie przyprawy i gotować na małym ogniu aż warzywa zrobią się wstępnie miękkie.
Jeżeli dodajemy ziemniaki, to obrane i pokrojone na kawałki wrzucamy do lekko miękkich warzyw. Gotujemy. Gdy wszystko jest już prawie gotowe do zjedzenia, wrzucamy do zupy wcześniej sparzone, obrane pomidory, pokrojone w dużą kostkę. Trzymamy jeszcze na malutkim ogniu aż wszystkie składniki zmiękną do końca i się dogotują. Mieszamy wszystko od czasu do czasu, aż pomidory "się rozgotują", nadadzą zupie lekki kolor. Wskazówki i uwagi:Tradycyjnie daję bardzo dużo pieprzu, ziela i liści. Bardzo dobrze ta zupa smakuje, gdy właśnie czuć wyraźnie przyprawy.
Inna wersja to taka, gdy gotujemy wszystko w mniejszej ilości wody i po dodaniu pomidorów gotujemy bez przykrywki - pomidory się "rozwalają", woda lekko wygotowuje i ze zwykłej zupy robi się gęsta zupa, a raczej warzywa w sosie pomidorowo-własnym :) Oczywiście można do blendera i jest krem! Smacznego!
Nadesłał(a) ruta,
dnia: 2011-04-17 11:16:36.374
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
Miałam zapisany bardzo podobny przepis i zrobiłam tak pomiędzy czyli podsmażyłam warzywa przed zalaniem wodą a z przypraw dałam te co w przepisie prócz ostatniej pozycji (zamiast był majeranek którego kiedyś nie lubiłam, ale tu mi smakował). Robiłam bez ziemniaków. Zupka pyszna sama, ale dobrze smakuje także z kaszą jęczmienną.
sunflower_ren 2011-05-06 15:20:53.149 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Pęczak ze smażoną włoszczyzną i pomidorem (wegańska)Zupa-krem z włoszczyzny i szparagów (lakto-wege) Zupa-krem z dyni i włoszczyzny (wegańska) Zupa krem z groszku zielonego i włoszczyzny, zabielana (bez ograniczeń) Zupa-krem z pieczonych papryk i włoszczyzny (wegańska) Zupa-krem z cukinii i włoszczyzny, z grzankami (wegańska) Łagodna zupa-krem z dyni i włoszczyzny z mlekiem (wegańska) Zupa soczewicowo-pomidorowa z włoszczyzną, ziemniakami i aromatycznymi przyprawami (wegańska) Zupa prowansalska z pomidorami (wegańska) Zupa z pomidorów z rozmarynem (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
sunflower_ren 2011-05-06 15:20:53.772