
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Niesamowity naturalny jogurt z mleka sojowego i okruszka tempehuPowiem tyle: musiałabym komuś nieprzeciętnie ufać, żeby zjeść ten jogurt nie widząc jak był przygotowany... tak ma przerażająco podobną konsystencję i smak do zwykłego naturalnego jogurtu. Ma kremową konsystencję i jest orzeźwiająco kwaskowaty - genialny jak na polskie warunki, gdzie takich produktów w zasadzie brak albo są obłędnie drogie. Super do chłodników, napojów jogurtowych, dipów, a zwł. sosu tzatziki :D
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:1 szkl. smacznego mleka sojowego (ja robiłam z Alpro naturalnego)
okruszek tempehu naturalnego [*] wielkości 1 ziarnka soi (ja miałam tempeh Sunfood produkcji czeskiej - na tempehu od TempehService podobno nie wychodzi) Przygotowanie:
Tempeh rozgnieść z palcach/ widelcem lub utrzeć i wrzucić do mleka. Przykryć, żeby nie wpadły tam żadne paprochy. Ostawić na 24 h w ciepłe miejsce (w zimie można w pobliżu kaloryfera).
Wskazówki i uwagi:[*] Raz próbowałam z tempehem smażonym i jogurt nie wyszedł. Nie chodzi o smak, bo taka okruszyna na szklankę mleka to nic, ale konsystencję. Mleko wyglądało jak zważone czy jakieś takie. Nie wiem czemu...
Jeśli chcemy taki jogurt przechowywać, to oczywiście po osiągnięciu odpowiedniej gęstości i smaku wstawiamy go do lodówki.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
a czy tylko mleko sojowe się nadaje, czy ryżowe także?
~lila 2013-12-24 02:05:52.627
Widać postępy, ale na wierchu jest gruby jogurtowy kożuch, a pod spodem jakby serwatka.....Będzie trzeba to zebrać, albo przecedzić, czy proces zajdzie dalej i się całość zjogurtuje? Chyba miałem zbyt rozwodnione mleko, czy cóś.
~Kacowski 2013-06-09 22:09:31.695 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Jogurt z tofu i mleka sojowego (wegańska)Jogurt domowy, naturalny lub owocowy (lakto-wege) Tofu z mleka sojowego (wegańska) Majonez wegański z mleka sojowego (wegańska) Śmietana sojowa (na bazie mleka sojowego) (wegańska) Sos "tatarski" na bazie tofu i mleka sojowego (wegańska) Majonez z mleka sojowego (z ziemniakiem lub bez) (wegańska) Małe tarty (tartaletki) z naturalnym jogurtem sojowym i jagodami (wegańska) Jogurt 1 (lakto-wege) Jogurt 3 (lakto-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Przy okazji znalazłam coś, czego zupełnie się nie spodziewałam... "History of Tempeh and Tempeh Products (1815-2011)" (link poniżej) - mega kompilacja wiedzy. Niestety nic o wykorzystaniu "Rhizopus oligosporus" (grzybek najczęściej używany do produkcji tempehu) z innymi bazami niż soja.
books.google.pl/books?id=qhsOY1z6-T8C&dq=tempeh+soy+yogurt+recipe&hl=pl&source=gbs_navlinks_s
patrycccja 2013-12-25 15:48:02.769