7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Chrupiąca tortilla z serem, warzywami i kiełkami

Tortilla jest szybką i zdrową przekąską, smaczną na ciepło i na zimno - na wynos. Z surówką może być świetnym i tanim daniem obiadowym. Poza tym co to za filozofia zmieszać wodę z mąka i dodać warzywa?

Średnia ocena: [4.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [4]


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

tortilla:
50 g mąki pszennej 550
100 g maki kukurydzianej
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
sól
przyprawy, np.: lubczyk, bazylia, oregano, chilli, zioła prowansalskie, korzeń lubczyku
łyżka oliwy lub więcej
1 szklanka wrzątku

nadzienie:
mozarella lub żółty ser
świeże warzywa: sałata, papryka, rzodkiewka, ogórek, kukurydza, papryka i co jeszcze jest w domu
kiełki: lucerny, rzodkiewki, soczewicy i fasoli (np. cow peas)

sos:
jogurt naturalny (75 g)
2 łyżeczki majonezu (więcej majonezu to gęstszy i cięższy sos)
ząbek czosnku
korzeń lubczyku
zioła prowansalskie
bazylia
oregano
lubczyk
koperek
świeży szczypiorek

Przygotowanie:

Tortilla: Składniki wymieszać (najlepiej łyżką, żeby się nie poparzyć) i odstawić na chwilę. Znów wymieszać, i ewentualnie dosypać mąki. Ciasto podzielić na 6 części, rozwałkować na cienkie placki. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu około 1-2 minut aż na każdej stronie zrobią się bąble i ciasto wyschnie.

Składniki sosu wymieszać i wstawić do lodówki. Przygotować warzywa.

Na placki nakładany najpierw cienko pokrojony ser, warzywa, kiełki i łyżkę sosu. Zawijamy i podgrzewamy na patelni chwilę tak żeby ser się rozpuścił. Podajemy z pozostałym sosem.
Nadesłał(a) admin, dnia: 2011-04-06 16:09:49.044
Źródło/autor przepisu: Ida W. (przepis nadesłany na konkurs organizowany przez puszka.pl i kielki.net)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

skoro jest to wegańskie, to co tam robi ser? ogólnie przepis propsy
~Hanka 2012-06-27 20:09:39.011

Fajnie nigdy nie jadlam tortilli ale postanawiam to zmienic faqjnie ze podano tez wersje dla wegan
!
agnmid 2011-04-08 22:36:16.866

w wersji dla wegan sos można zastapić ketchupem pomieszanym z musztardą i rozgniecionym z ząbkiem czosnku. Na wegańskie nadzienie polecam pomidora, kiszonego ogórka, czerwoną fasolę i kaspustę pekińską.. Niebo :)
Zanetak 2011-04-08 19:04:00.03

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sałatka Feanese - ziemniaczana z fasolą i chrupiącymi kiełkami (wegańska)
Sałatka buraczana z kiełkami amarantusa i serem pleśniowym (lakto-wege)
Zupa krem szpinakowy z grzankami, kiełkami i serem (lakto-wege)
Kuskus z pomidorowym sosem z "kiełkami na patelnię" i warzywami (wegańska)
Chrupiące francuskie paszteciki (rożki) z kozim serem i tymiankiem (bez ograniczeń)
Jajecznica boska (z warzywami i serem) (bez ograniczeń)
Wiosenna sałata z pomidorami, kiełkami rzodkiewki i serem pleśniowym (lakto-wege)
"Sajgonki" z ciasta francuskiego z duszonymi warzywami, kiełkami i groszkiem (bez ograniczeń)
Sajgonki z warzywami, grzybami suszonymi i serem (lakto-wege)
kabaczek nadziewany serem żółtym i warzywami (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas