7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Chrupiąca tortilla z serem, warzywami i kiełkamiTortilla jest szybką i zdrową przekąską, smaczną na ciepło i na zimno - na wynos. Z surówką może być świetnym i tanim daniem obiadowym. Poza tym co to za filozofia zmieszać wodę z mąka i dodać warzywa?
Średnia ocena:
[4.0
/ 1 ocena]
| dodaj ocenę
| komentarze [4]
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:tortilla:
50 g mąki pszennej 550 100 g maki kukurydzianej 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej sól przyprawy, np.: lubczyk, bazylia, oregano, chilli, zioła prowansalskie, korzeń lubczyku łyżka oliwy lub więcej 1 szklanka wrzątku nadzienie: mozarella lub żółty ser świeże warzywa: sałata, papryka, rzodkiewka, ogórek, kukurydza, papryka i co jeszcze jest w domu kiełki: lucerny, rzodkiewki, soczewicy i fasoli (np. cow peas) sos: jogurt naturalny (75 g) 2 łyżeczki majonezu (więcej majonezu to gęstszy i cięższy sos) ząbek czosnku korzeń lubczyku zioła prowansalskie bazylia oregano lubczyk koperek świeży szczypiorek Przygotowanie:Tortilla: Składniki wymieszać (najlepiej łyżką, żeby się nie poparzyć) i odstawić na chwilę. Znów wymieszać, i ewentualnie dosypać mąki. Ciasto podzielić na 6 części, rozwałkować na cienkie placki. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu około 1-2 minut aż na każdej stronie zrobią się bąble i ciasto wyschnie.
Składniki sosu wymieszać i wstawić do lodówki. Przygotować warzywa. Na placki nakładany najpierw cienko pokrojony ser, warzywa, kiełki i łyżkę sosu. Zawijamy i podgrzewamy na patelni chwilę tak żeby ser się rozpuścił. Podajemy z pozostałym sosem.
Nadesłał(a) admin,
dnia: 2011-04-06 16:09:49.044
Źródło/autor przepisu: Ida W. (przepis nadesłany na konkurs organizowany przez puszka.pl i kielki.net)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
Fajnie nigdy nie jadlam tortilli ale postanawiam to zmienic faqjnie ze podano tez wersje dla wegan
! agnmid 2011-04-08 22:36:16.866
w wersji dla wegan sos można zastapić ketchupem pomieszanym z musztardą i rozgniecionym z ząbkiem czosnku. Na wegańskie nadzienie polecam pomidora, kiszonego ogórka, czerwoną fasolę i kaspustę pekińską.. Niebo :)
Zanetak 2011-04-08 19:04:00.03 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Sałatka Feanese - ziemniaczana z fasolą i chrupiącymi kiełkami (wegańska)Sałatka buraczana z kiełkami amarantusa i serem pleśniowym (lakto-wege) Zupa krem szpinakowy z grzankami, kiełkami i serem (lakto-wege) Kuskus z pomidorowym sosem z "kiełkami na patelnię" i warzywami (wegańska) Chrupiące francuskie paszteciki (rożki) z kozim serem i tymiankiem (bez ograniczeń) Jajecznica boska (z warzywami i serem) (bez ograniczeń) Wiosenna sałata z pomidorami, kiełkami rzodkiewki i serem pleśniowym (lakto-wege) "Sajgonki" z ciasta francuskiego z duszonymi warzywami, kiełkami i groszkiem (bez ograniczeń) Sajgonki z warzywami, grzybami suszonymi i serem (lakto-wege) kabaczek nadziewany serem żółtym i warzywami (bez ograniczeń) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Hanka 2012-06-27 20:09:39.011