
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Chleb razowy pszenno-owsiany (na drożdżach)
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:1 kg mąki pszennej razowej
8 łyżek płatków owsianych 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 l ciepłej wody 3 łyżeczki soli garść siemienia lnianego garść słonecznika czarnuszka bułka tarta do wysypania formy Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z cukrem, wsypujemy płatki owsiane i zalewamy ciepłą wodą. Dodajemy sól i zostawiamy na 20 min.
Do zaczynu sypiemy mąkę, garść siemienia lnianego i słonecznika, ugniatamy ok. 20 min. (podobno prawdziwy domowy chleb potrzebuje 800 ugnieceń;)) Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ok. 30 min.) Do natłuszczonej formy obsypanej bułką tartą przekładamy ciasto, smarujemy po wierzchu mlekiem lub wodą, posypujemy czarnuszką, słonecznikiem i płatkami owsianymi. Wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Nadesłał(a) elut,
dnia: 2011-05-13 22:24:32.399
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Chleb razowy własnej roboty (na drożdżach) (wegańska)Chleb razowy na drożdżach z orzechami i czterema nasionami (wegańska) Pizza pszenno-razowa (dla mnie najlepsza) (wegańska) Topinamburowo-orkiszowy chleb (na drożdżach) (wegańska) Chleb żytni na zakwasie z drożdżami (wegańska) Chleb z różnych zbóż (na drożdżach) (wegańska) Legumina z razowego chleba (bez ograniczeń) Chleb pszenny razowy (wegańska) Razowy pszenno-żytni na zakwasie ze słonecznikiem (wegańska) Racuchy pszenno-razowe z jabłkami i rodzynkami (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Mieszałam łyżką drewnianą 5-10 min. Wyrosło pięknie po 10-15 min.
Dana 2011-05-18 15:24:01.949