
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Uniwersalna pikantna zalewa octowa do warzyw i kotletów sojowych (z pepperoni)Zalewa ta świetnie pasuje zarówno do fasolki szparagowej, czosnku, ogórków, jak i smażonych wcześniej kotletów sojowych. Jest w niej mało octu, dlatego nie zdominuje on smaku przyrządzonych przetworów. Należy je zjeść w ciągu tygodnia.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:2 szklanki wody
0,5 szklanki 10% octu 1 łyżka cukru 10 ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżeczka ziarenek białej gorczycy 5 ziarenek ziela angielskiego 4 listki laurowe 1 średniej wielkości suszona papryczka pepperoni lub chili sypane 1 duża cebula (opcjonalnie) do marynowania np.: - fasolka szparagowa - czosnek - ogórki - smażone kotlety sojowe + 1 łyżka oleju/oliwy Przygotowanie:
Wodę, ocet i cukier wlewamy do garnka i nastawiamy do zagotowania. Dodajemy dodajemy pieprz, gorczycę, ziele angielskie, listki laurowe oraz drobno posiekaną papryczkę pepperoni. Jeżeli wybieramy wersję z cebulą, kroimy ją na plastry średniej grubości i wrzucamy w momencie, gdy zalewa zacznie wrzeć. Wszystkie składniki gotujemy razem ok. 0,5 - 1 min., po czym odstawiamy w chłodne miejsce aż ostygnie.
Następnie układamy wybraną przez siebie ofiarę w słoiku i wlewamy zalewę. Później dodajemy na wierzch ok. 1 łyżki oleju/oliwy, aby zapobiec dostawaniu się powietrza do przetworu. Nie pasteryzujemy, odkładamy do lodówki. To, kiedy otwieramy słoik, zależy od tego, co w nim umieściliśmy, ale 12 godzin to raczej optymalny czas, aby sprawdzić, czy już nadaje się do jedzenia. Smacznego! :) Wskazówki i uwagi:- Ważne, aby proporcje wody i octu były dokładnie 1:4. Jeśli dodamy któregoś składnika nawet minimalnie za dużo, zalewa nie stanie na wysokości zadania.
- Liście laurowe warto lekko opalić (ale nie spalić!) nad ogniem przed wrzuceniem do zalewy - wyciągnie to z nich rewelacyjny aromat :) - Pepperoni można zastąpić sypanym chilli, wtedy jednak będzie ono tylko lekko wyczuwalne w smaku. ![]() Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Zapiekanka z warzyw i kotletów sojowych (lakto-wege)Kotlety sojowe po japońsku - w warzywach i pomidorowej marynacie (wegańska) Nudle z kotletami sojowymi i warzywami - prawie jak chińszczyzna (wegańska) Kotlety z kotletów sojowych i warzyw, w cieście z jajka i mąki ziemniaczanej (ovo-wege) Ryż z warzywami i kotletami sojowymi lub tofu w sosie curry (wegańska) Pikantne danie z granulatu sojowego (wegańska) Kotlety sojowe 2 (ovo-wege) Kotlety sojowe (wegańska) Kukurydziane kotlety sojowe (ovo-wege) Kotlety sojowe "Barbarian" (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |