
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Tofu KFC (panierowane w śniadaniowych płatkach kukurydzianych)Przekąska idealna na imprezę lub seans filmowy. Bardzo chrupiąca :) Pysznie smakuje z sojonezem, ketchupem czy musztardą.
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:kostka tofu (200 g)
płatki śniadaniowe kukurydziane mąka mleko sojowe soda woda gazowana pieprz sól mielona słodka papryka przyprawa do ziemniaków itp. olej do smażenia na głębokim tłuszczu + trochę do marynaty Przygotowanie:
Tofu dokładnie osuszamy i odsączamy, kroimy na około 11 płatów, a każdy z nich jeszcze na pół. Mieszamy duże ilości przypraw z olejem i zalewamy mieszanką kawałki tofu. Odstawiamy na kilka godzin, żeby tofu przeszło smakiem (można marynować dzień przed szykowaniem potrawy).
Płatki kukurydziane wsypujemy do foliowej torebki, wkładamy między dwie ścierki i wałkujemy (rozdrabniamy płatki, aby lepiej się przyklejały). Mąkę, mleko sojowe, sodę, wodę gazowaną i przyprawy miksujemy na średnio gęste ciasto naleśnikowe. Maczamy w nim kawałki tofu, następnie obtaczamy w płatkach śniadaniowych i wrzucamy na głęboki olej. Smażymy około 5 minut (po 2,5 min. na obie strony). ![]() Źródło/autor przepisu: http://www.cottien.blogspot.com/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Pasta z płatków kukurydzianych (na słono) (wegańska)Panierowane kotlety z płatków owsianych (ovo-wege) Smażone warzywa i owoce w cieście z mąki i płatków kukurydzianych (wegańska) Płatki śniadaniowe z borówkami, morelami i truskawkami (wegańska) Owsianka - danie śniadaniowe z płatków owsianych z jabłkami (wegańska) Omlet z tofu z płatkami drożdżowymi (wegańska) Twarożek śniadaniowy z ogórkiem i cebulką (bez posmaku tofu) (wegańska & RAW) Krokiety z tofu i pora z płatkami owsianymi (wegańska) Krokiety z tofu, migdałów i płatków owsianych (bez smażenia naleśników!) (wegańska) Sałatka brokułowa z (tofu)fetą i czosnkowymi płatkami migdałowymi (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
@Daiana,hm... mniej więcej 3 czubate łyżki mąki, do tego dodajesz 1/4 - 1/3 szklanki mleka, 1/2 łyżeczki sody, a wody gazowanej tyle aby ciasto nie było za gęste (jeśli jest taka potrzeba).
Płatki wysypuję do pełna na głęboki talerz, później nadmiar zwykle zsypuję z powrotem do opakowania
Cottie 2011-12-04 23:22:44.616