
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:mąka - 1 kg
drożdże - 20 g mleko zwykłe lub sojowe - 1 l sól - 20 g (1 łyżka) + tłuszcz do blachy Przygotowanie:
1. Z drożdży oraz połowy mąki i mleka przygotowujemy rozczyn. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy.
2. Po godzinie dodajemy pozostałą mąkę, sól, ciepłe mleko i wodę. Zagniatamy ciasto i odstawiamy je do wyrośnięcia. 3. Ciasto dzielimy na okrągłe bułeczki. Każda bułka powinna ważyć około 50g. Układamy je na stolnicy i nakrywamy. Gdy urosną, rozciągamy ciasto każdej bułki w cztery strony i zawijamy tak, aby fałdy utworzyły charakterystyczna gwiazdkę. 4. Smarujemy blachę tłuszczem. Wyrośnięte bułki układamy na blasze i wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika na 25-30 minut. Co kilka minut otwieramy piekarnik i skrapiamy je wodą. ![]() Źródło/autor przepisu: http://www.niam.pl/pl/przepisy_kulinarne/26-buleczki_kajzerki
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:![]() patrycccja 2012-10-02 16:28:26.371
No bez żartów ! ,,mleko zwykłe" ! i to ma być wegańskie ?!
~zła 2012-10-02 16:21:18.956 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Bułeczki drożdżowe 1 (bez ograniczeń)Bułeczki żytnie (wegańska) Chrupiące bułeczki (wegańska) Drożdżowe bułeczki miodowe (lakto-wege) Grzanki / bułeczki czosnkowe (lakto-wege) Bułeczki ze smażonymi karczochami (ovo-wege) Bułeczki drożdżowe śniadaniowe (wegańska) Bułeczki nadziewane warzywami (bez ograniczeń) Bułeczki z bananami (mikrofala) (bez ograniczeń) Bułeczki orkiszowe z makiem (bez ograniczeń) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
diabe 2014-04-19 12:58:58.103