7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:1 i 1/2 funta rydzów
włoszczyzna 1/4 litra śmietany 2-3 łyżki mąki sól maslo Przygotowanie:Bierze się 1 1/2 funta rydzów, dużych, tańszych, opłukać starannie, ugotować z włoszczyzną, gdy zmiękną, przelać przez sitko - smak jest wyborny - wziąć 1/4 litra śmietany, zaprawić z dwoma lub trzema łyżkami mąki, wlać w zupę, osolić i zagotować. Oddzielnie upróżyć w maśle kilkanaście rydzków małych, tak długo póki masło nie nabierze koloru czerwonego i wlać je w zupę na wydaniu - można też ugotować ćwierć funta ryżu sypko i wrzucić w zupę.
Wskazówki i uwagi:1 funt = 500 g
upróżyć = powoli smażyć na małym ogniu Książka, z której pochodzi przepis, napisana jest specyficznym (bo chwilami zatrącającym gwarą wielkopolską) i archaicznym językiem. Przepisy podane są bez żadnych poprawek składniowych czy ortograficznych. Mają zbyt wiele uroku lat minionych, aby to psuć.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2000-09-14 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie "Taniej kuchni na ciężkie czasy" Edy Kierskiej (Poznań 1932, wyd.II)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Zupa ogórkowa (lakto-wege)Zupa bakłażanowa (wegańska) Zupa marchewkowa (wegańska) Zupa czosnkowa 5 (lakto-wege) Zupa minestra (lakto-wege) zupa selerowa 1 (lakto-wege) Zupa ziemniaczana (lakto-wege) Zupa koperkowa (lakto-wege) Zupa jabłkowa (lakto-wege) Zupa kminkowa (lakto-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |