7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Kwas chlebowy

Kuchnia rosyjska. Używać jako napój w gorące dni i jako składnik potraw rosyjskich.



Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki: dla 4 osób

1 litr wody
ususzony w piekarniku chleb razowy (waga po ususzeniu - 50 g)
2 czubate łyżki cukru
5 g świeżych drożdży
6 sztuk rodzynków

Przygotowanie:

Chleb zemleć, wodę zagotować. Wsypać okruchy chleba do emaliowanego naczynia, zalać gorącą wodą, odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny, od czasu do czasu mieszać.

Przelać płyn do innego naczynia (byle nie aluminiowego ani stalowego), wsypać cukier i dodać rozmieszane z małą ilością chłodnej przegotowanej wody drożdże. Wymieszać i odstawić na ok. 12 godzin. Kwas powinien zacząć się pienić.

Przecedzić kwas przez kilkakrotnie złożona gazę do czystych butelek z grubego szkła (np. po winie musującym). Do każdej butelki włożyć po 3 rodzynki. Zakorkować i pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 3 godziny. Przenieść do lodówki na 3 dni.

Wskazówki i uwagi:

Uwaga! Ponieważ przygotowanie kwasu jest czasochłonne, warto od razu przyrządzić większą porcję.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-20 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Kulinarny serwis Izy (już nie istnieje)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kwas chlebowy 3 (wegańska)
Kwas chlebowy z chrzanem (wegańska)
Kwas chlebowy, czyli podpiwek (wegańska)
Kwas chlebowy - recepta uproszczona (z miętą) (wegańska & RAW)
Kwas chlebowy podchmielony (z suszonym chmielem) (wegańska & RAW)
Kwas chlebowy z dodatkiem soku z cytryny (wegańska & RAW)
Kwas chlebowy ze skórką cytrynową lub pomarańczową (wegańska & RAW)
Kwas chlebowy - oryginalna recepta (ze słodem zbożowym, miętą i białą melasą) (wegańska & RAW)
Kwas wigilijny (wegańska)
Kwas litewski (wegańska & RAW)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas