7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Dżem z truskawek z ananasem z puszki
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:700 g truskawek (odszypułkowanych)
1 puszka ananasów 450 g (w tym 100 ml soku ananasowego) 350 g cukru 1/2 płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego ew. 1 Żelfix lub Dżemix 3:1 Przygotowanie:Truskawki umyć, odsączyć i odszypułkować, pokroić w mniejsze kawałki. Ananasy odsączyć (soku nie wylewać!) i pokroić na małe cząstki.
Owoce przełożyć do garnka, dodać cukier, kwasek cytrynowy i sok ananasowy. Konfiturę doprowadzić do zagotowania dokładnie mieszając. Gotować 10 min., żeby uzyskać owoce w galaretce, lub 2-3 godziny, żeby uzyskać prawdziwy dżem. W pierwszym przypadku pod koniec dodać Żelfix lub Dżemix i gotować jeszcze 3 minuty (nie dłużej, bo to zniszczy pektynę i dżem nie zgęstnieje). Gorące natychmiast nałożyć do wyparzonych słoików (zostawić 1-2 cm od góry) i zakręcić wyparzonymi zakrętkami. Ułożyć do góry dnem na co najmniej 15 minut, żeby się dobrze zassało.
Nadesłał(a) ~c.,
dnia: 2011-06-25 16:44:58.26
Źródło/autor przepisu: skopiowane z kopii...
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Dżem: truskawki, ananas i rum (wegańska)Dżem z truskawek i bananów pachnący wanilią (wegańska) Niskosłodzony dżem z truskawek, śliwek, moreli albo brzoskwiń (25% cukru) (wegańska) Puszek (ovo-wege) Dżem mirabelkowy (wegańska) Zupa meksykańska z puszek (wegańska) Idealny dżem malinowy (wegańska) Dżem wiśniowy niskosłodzony (wegańska) Dżem z jabłek z malinami (wegańska) Dżem dyniowo-jabłkowy (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |