7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:mąka pszenna 400 g
mąka krupczatka 150 g mleko ok. 1/2 szklanki drożdże 10 g cukier 10 g margaryna 50 g sól tłuszcz do smarowania blachy Przygotowanie:Mąkę przesiać, wsypać do miski, lekko ogrzać, po czym w środku zrobić dołek. Z mleka, drożdży, cukru i części podgrzanej mąki sporządzić rozczyn, który po wyrośnięciu (10-15 min. w cieple) należy wlać do dołka w mące. Ciasto zarobić, dodać szczyptę soli do smaku oraz stopioną i przestudzoną margarynę. Ciasto dokładnie wyrobić, następnie pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta uformować owalne bułki i ułożyć je na wysmarowanej tłuszczem blasze. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca lekko naciąć bułki wzdłuż, zwilżyć mokrym pędzlem z wodą i piec w dobrze nagrzanym piekarniku. Wskazówki i uwagi:Z takiego samego ciasta można również wypiekać podłużne bułki kanapkowe. Dla polepszenia smaku można również posypać je makiem.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Bułki drożdżowe (bez ograniczeń)Bułki "cebulaczki" (wegańska) Bułki orkiszowe (wegańska) Bułki drożdżowe mleczne (bez ograniczeń) Bułki pełnoziarniste "na oko" (wegańska) Bułki najłatwiejsze "nocne" (wegańska) Budyń z czerstwej bułki z bakaliami (bez ograniczeń) Kotlety z jaj i bułki z zieleniną (bez ograniczeń) Chrupiące bułki z pomidorem i bazylią (wegańska) Bułki faszerowane porem z kurkami (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~>?< 2011-04-04 14:15:01.749