7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Brukiew oprószana - "kuloch", "kwaki"Kuchnia śląska. Brukiew była w Polsce bardzo popularna przed rozpowszechnieniem się uprawy ziemniaków. Ma sporą wartość odżywczą. W wyglądzie przypomina rzepę, może też trochę selera, a w smaku kalarepkę.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:brukiew żółta lub biała 1 kg
masło 5 dag mąka pszenna 1 łyżka pełna sól cukier Przygotowanie:Przeprowadzić obróbkę wstępną brukwi (obrać itp.). Pokrojoną w kostkę ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli i cukru.
Do miękkiej brukwi (nie odlewając wody) dodać surowe masło i w trakcie gotowania oprószyć ją mąką, ciągle mieszając. Doprowadzić do zagotowania, żeby maka nie była surowa. Wskazówki i uwagi:Podawać na ciepło jako dodatek do dań gorących - wszelkiego rodzaju kotletów, pulpetów, krokietów itp.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Brukiew zasmażana "kuloch" (lakto-wege)Brukiew nadziewana (lakto-wege) Nowości:Zupa krem z jarmużu z kaszą jęczmienną (wegańska)Denaturatka - zupa z kapusty czerwonej (wegańska) Bigos z kiszonych buraków (wegańska) Aromatyczne pieczone ziemniaki z sosem z jarmużu, pomidorów i garam masala.. (wegańska) Zapiekanka z bakłażanem i cukinią (wegańska) Domowe pesto (lakto-wege) Azjatyck mix- improwizacja (wegańska) Tarta zimowa ze szpinakiem (wegańska) Bakłażany zapiekane z jabłkiem (wegańska) Surówka z czerwonej kapusty (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |