7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Brukiew zasmażana "kuloch"

Kuchnia śląska. Brukiew była w Polsce bardzo popularna przed rozpowszechnieniem się uprawy ziemniaków. Ma sporą wartość odżywczą. W wyglądzie przypomina rzepę, może też trochę selera, a w smaku kalarepkę.

Średnia ocena: [4.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

brukiew żółta lub biała 1 kg
masło 12 dag
mąka pszenna 2 łyżki stołowe
sól
cukier

Przygotowanie:

Brukiew opłukać, obrać i pokroić w kostkę podobnie jak marchewkę. Pokrojoną brukiew zalać wrzącą wodą tak, aby była lekko przykryta. Dodać sól do smaku i łyżeczkę cukru. Gotować pod przykryciem do miękkości.

Po ugotowaniu i częściowym odparowaniu wody zagęścić zasmażką z masła (10 dag) i mąki, ponownie zagotować, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i dodać surowe masło (2 dag).

Wskazówki i uwagi:

Podawać na ciepło jako dodatek do dań gorących typu kotlety, pulpety, krokiety itp.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-20 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Przepisy śląskie
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Swietnie tez smakuje ugotowana razem z marchewka i ugnieciona na puree jako dodatek do dania glownego.
~Luise 2010-10-15 10:48:45.464

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Brukiew oprószana - "kuloch", "kwaki" (lakto-wege)
Brukiew nadziewana (lakto-wege)
Zasmażana młoda kapusta (lakto-wege)
Zasmażana kapusta kiszona (wegańska)
Buraczki zasmażane z cebulką, do obiadu (wegańska)
Naleśniki z truskawkami zasmażane na maśle (bez ograniczeń)
Jabłka zasmażane w panierce z płatków (wegańska)
Buraczki zasmażane w miodzie i płatkach owsianych (wegańska+miód)
Wegetariański przysmak Natalii Kukulskiej (kalafior i inne warzywa zasmażane pod żółtym serem) (lakto-wege)

Nowości:

Zupa krem z jarmużu z kaszą jęczmienną (wegańska)
Denaturatka - zupa z kapusty czerwonej (wegańska)
Bigos z kiszonych buraków (wegańska)
Aromatyczne pieczone ziemniaki z sosem z jarmużu, pomidorów i garam masala.. (wegańska)
Zapiekanka z bakłażanem i cukinią (wegańska)
Domowe pesto (lakto-wege)
Azjatyck mix- improwizacja (wegańska)
Tarta zimowa ze szpinakiem (wegańska)
Bakłażany zapiekane z jabłkiem (wegańska)
Surówka z czerwonej kapusty (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas