7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Buchty - kluski drożdżowe gotowane na parzeKuchnia śląska. Kluski podawane są na słodko lub słono.
Średnia ocena:
[5.0
z 2 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [13]
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:mąka pszenna 500 g
mleko słodkie (w sensie nie kwaszone) 1 szklanka drożdże 30 g cukier jaja 2 szt. masło 3 łyżki szczypta soli Przygotowanie:Sporządzić rozczyn z mleka, drożdży, niewielkiej ilości mąki i odrobiny cukru. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Naczynie z rozczynem ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, po czym wraz z jajami dodawać do wyrośniętego rozczynu. Ciasto wyrabiać łyżką drewnianą lub ręką tak długo, aż zacznie odchodzić od brzegów naczynia. Wówczas dodać stopione i przestudzone masło, szczyptę soli i dalej wyrabiać. Po dokładnym wyrobieniu, "wyruszaniu", powierzchnię ciasta wyrównać, przykryć czystą ściereczką i ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, formować okrągłe kluski wielkością zbliżone do pączków. Kluski układać na stolnicy oprószonej mąką. Ponownie ustawić w ciepłym miejscu. Gdy zaczną rosnąć, gotować je w parze. W tym celu najlepiej przygotować szeroki garnek z wrzącą wodą, naciągnąć na niego czystą płócienną ściereczkę i obwiązać sznurkiem. W trakcie gotowania nałożone na ściereczkę kluski należy przykryć odpowiedniej wielkości miską dopasowaną do wielkości garnka. Wskazówki i uwagi:Kluski podawać na gorąco lub zimno z kompotem z jagód, powidłami, kapustą kiszoną i kotletami z roślin strączkowych lub po prostu polane roztopionym masłem z cukrem i cynamonem.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
W jaki sposób przygotowujemy potem takie zamrożone kluski? Nigdy nie mroziłam, a myslę, że to dobry pomysł. Trzeba je najpierw rozmrozić, czy takie zamrożone ponownie parujemy?
ryfka 2013-02-04 18:43:53.169
Ja zawsze robię więcej,a jak wystygną to je mrożę.
~anna 2013-01-30 18:07:22.372 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Faszerowana papryka gotowana na parze (wegańska)Buchty drożdżowe pieczone, nadziewane powidłami lub dżemem (bez ograniczeń) Sajgonki z mieszanką chińską gotowane na parze (wegańska) Buchty z masłem orzechowym (wegańska) Bukiet warzyw z pary (wegańska) Warzywa na parze w sosie sezamowym (wegańska) Wegańskie bułeczki na parze (bezglutenowe) (wegańska) Kluski gryczane (wegańska) Kluski śląskie (wegańska) Kluski amarantusowe (bez ograniczeń) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Natka 2013-02-06 09:22:09.038