
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Aloo Madras – aromatyczne ziemniaczki z Madrasu
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:450 g ziemniaków
1 cebula 1 łyżeczka kminku 1/2 łyżeczki kozieradki (kto nie ma, to trudno, choć traci się trochę na smaku) 2 suszone czerwone papryczki chili / 1 łyżeczka ostrej suszonej papryki (albo mniej, jeśli lubimy łagodniejsze smaki) 6 łyżeczek oleju lub ghee 8 liści curry 1 łyżka nasion czarnej gorczycy 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka wiórków kokosowych sól Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, podgotować w osolonej wodzie i pokroić w 2-3 cm kostkę. Cebulę drobno pokroić.
Uprażyć na suchej patelni przez minutę kminek, ubitą w moździerzu kozieradkę i pokruszoną papryczkę chili. Dodać pokrojoną cebulę i 2 łyżeczki oleju, smażyć kolejną minutę. Odstawić do ostygnięcia, zmiksować z odrobiną wody. Na oddzielnej patelni przez 30 sekund smażyć na reszcie tłuszczu liście curry i gorczycę. Dodać ziemniaki, przygotowaną pastę cebulowo-przyprawową, kurkumę, wiórki kokosowe i sól. Wlać nieco wody, dusić pod przykryciem około 3 minut. Wskazówki i uwagi:W mniej tradycyjnej wersji można zrezygnować z miksowania cebuli i dodać ją pokrojoną.
Nadesłał(a) ~pat,
dnia: 2011-07-31 22:02:45.771
Źródło/autor przepisu: na bazie "Przewodnik kulinarny Indie" Anita Agnihotri (Pascal)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Aromatyczne ziemniaczki zapiekane (wegańska)Odsmażane, aromatyczne ziemniaczki dla karierowiczów :-) (wegańska) Ziemniaczki Dauphinois (lakto-wege) Bombajskie ziemniaczki (wegańska) Ziemniaczki z woka (wegańska) Letnie ziemniaczki dla leniucha (lakto-wege) Wiosenne ziemniaczki z jajkiem (ovo-wege) Ziemniaczki pieczone z musztardą (wegańska) Sałatka z bobu i młodych ziemniaczków (wegańska) Chorwackie ziemniaczki (z pomidorami i czosnkiem) (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |