7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Galaretka porzeczkowa (na zimę)

Pyszne wspomnienie lata w zimie. Można użyć do naleśników, herbaty, kefiru, na chleb... Polecam.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

porzeczki czerwone lub czarne - kto co ma
cukier w proporcji 1:1 - tak dałam z czerwonymi, a z ciemnymi można mniej

Przygotowanie:

Porzeczki umyć, oczyścić. Wsypać do garnka, dodać cukier. Zagotować przez chwilę, następnie zmiksować.

Jak ciut wystygnie, przetrzeć przez sitko, tak aby skórki i pestki oddzielić od soku. Przelać do słoiczków, zapasteryzować.

Wykorzystałam garnek oblepiony galaretką i pestki do ugotowania kompotu. Nic się nie zmarnowało - pestki zjadły kury:)

Wskazówki i uwagi:

W internecie jest wiele różnych wariacji. Gdzieś czytałam, aby owoce tylko przelać wrzątkiem i utrzeć z cukrem, potem przez sitko i w słoiki, bez gotowania - ale tak się bałam. W każdym razie wyszła PYCHOTKA.
Nadesłał(a) monika77, dnia: 2011-07-29 16:35:07.991
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Galaretka warzywna (wegańska)
Smootie porzeczkowy (wegańska & RAW)
Galaretka mirabelkowa z imbirem (wegańska)
Koktajl bananowo porzeczkowy (wegańska)
Zupa malinowo - porzeczkowa (lakto-wege)
Placek porzeczkowo-truskawkowy (wegańska)
"Kefir" wegański porzeczkowy (wegańska)
Bananowo-porzeczkowy koktajl (wegańska)
Galaretka z herbaty malinowej z arbuzem (wegańska)
Galaretka sojowa a la "zimne nóżki" (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas