7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Makaron z sosem cukiniowym ze śmietaną i czosnkiem

Prosty przepis na pyszne wakacyjne danie.



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 3-4 osób

makaron (np. penne)
ew. parmezan

2 małe cukinie lub 1/2 ogromnej (może być zielona albo żółta)
oliwa do smażenia
czosnek - ile kto lubi
śmietana 12% albo więcej (jaką kto woli)
sól
pieprz
inne przyprawy (np. kumin lub sos sojowy i kurkuma)

Przygotowanie:

Zetrzyjcie cukinie (ze skórką, o ile nie jest twarda) na drobnych lub dużych oczkach i wyciśnijcie nadmiar soku (ja to robię w durszlaku).

Na delikatnie rozgrzaną oliwę wrzucamy zgniecione ząbki czosnku - koniecznie uważamy, żeby się nie przypaliły. Po chwili dodajemy cukinię i przesmażamy pod przykryciem na małym ogniu.

Po ok. 10 minutach zaczynamy dodawać śmietanę - ilość na oko, żeby zabielić sos i nadać ładną konsystencję. W międzyczasie dodajemy przyprawy - ich dobór to pełna dowolność.

Gotowym sosem polewamy dowolny makaron (pene jest fajne, bo sos włazi do środka). Można posypać parmezanem. I mamy pyszny szybki lunch/ obiad :)
Nadesłał(a) kromka z miodem, dnia: 2011-09-11 23:13:50.498
Źródło/autor przepisu: Przepis w modyfikacji, pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej 'Palce Lizać'
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pyszna zupa jarzynowo-cukiniowa z czosnkiem i makaronem (wegańska)
Sos biały do makaronu (śmietankowy z czosnkiem) (lakto-wege)
Pomidorowy sos do makaronu z cukinią i czosnkiem (wegańska)
Leczo cukiniowo-paprykowe z makaronem (wegańska)
Wegańskie sajgonki z sosem cukiniowym (wegańska)
Makaron z sosem z papryki i brukselki z czosnkiem i twarożkiem kanapkowym (lakto-wege)
Warzywa duszone ze śmietaną do makaronu (lakto-wege)
Makaron z brokułami i czosnkiem (wegańska)
Smaczny sos cukiniowo-pieczarkowo-marchwiowy (lakto-wege)
Dip: kawior z bakłażanów ze śmietaną i czosnkiem (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas