7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Chleb turecki - świątecznyMiodowo-migdałowy chleb z rodzynkami
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:mąka pszenna 1 kg
drożdże 6 dag miód naturalny lub melasa 10 dag mleko 1 szklanka + 2-3 łyżki do smarowania wierzchu jaja 2 szt. + 1 szt. do smarowania wierzchu cukier 10 dag masło 5 dag sól 1 dag rodzynki 5 dag migdały mielone 3 dag (do posypania wierzchu) Przygotowanie:Mąkę przesiać i ogrzać. Drożdże wymieszać z miodem, połową mleka oraz niewielką ilością mąki, aby uzyskały w czasie rośnięcia konsystencję gęstej śmietany.
Jaja ubić z cukrem, połączyć z pozostałym mlekiem i rozczynem, wymieszać, dodać mąkę. Zarobić. Do zarobionego ciasta dodać stopione masło i dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać sól i rodzynki, jeszcze przez chwilę wyrabiać. Formy keksowe wysmarować tłuszczem i ułożyć w nich wałki ze sporządzonego ciasta. Formy powinny być wypełnione ciastem w 3/4 ich wysokości. Tak przygotowane chleby ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, przykrywając na ten czas czystą, płócienną ściereczką. Przed włożeniem do pieca wierzch ciasta posmarować jajem roztrzepanym z mlekiem za pomocą pędzla i posypać zmielonymi migdałami. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu ciepłe chleby wyjmować z foremek i układać na desce lub na stolnicy.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:rolada świąteczna (bez ograniczeń)Świąteczny pasztet z soczewicy (wegańska) Świąteczne kruche pierniczki (wegańska) Turecki cacik (wg przepisu Alicji B. Toklas) (lakto-wege) Domowy makaron świąteczny (jajeczny) (bez ograniczeń) Świąteczny tofurnik pomarańczowy na spodzie ciasteczkowym (wegańska) Chleb z marchwią (ovo-wege) Kotlety z chleba 1 (bez ograniczeń) Chleb bananowy (bez ograniczeń) Chleb gryczany (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |