7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Deser: borówki z melonem w imbirowo-cytrusowej "glazurze"

Podawać w temperaturze pokojowej lub schłodzone. Doskonałe jako samodzielny deser lub dodatek do lodów, owoców itp.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na 3 szklanki

2 szklanki świeżych lub mrożonych borówek amerykańskich (lub smacznych jagód)
1 szklanka pokrojonego w kawałki melona, np. Cantaloupe
- ja proporcje owoców odwróciłam

0,5 łyżki miodu lub słodu
limonka lub pomarańcza: 1 łyżka soku + 0,5 łyżeczki drobno startej skórki
imbir: kilka kropel świeżego lub szczypta mielonego

Przygotowanie:

Borówki umyć. Melona (najlepiej schłodzonego) obrać ze skórki, wygarnąć łyżką pestki ze środka, a miąższ pokroić w sporą kostkę (taką na 1 nieduży kęs).

W dużym garnku dobrze wymieszać miód/słód, sok i skórkę z limonki lub pomarańczy oraz imbir. Można _minimalnie_ podgrzać lub rozwodnić, żeby "glazura" nie była taka gęsta. Dodać borówkę i melona Cantaloupe. Całość wstrząsnąć, delikatnie wymieszać.
Nadesłał(a) ~ama, dnia: 2011-08-12 14:57:09.801
Źródło/autor przepisu: pomysł z http://www.ama.agro.pl/pl/3_kulinaria.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Glazura (lukier) o smaku cytrynowym (ovo-wege)
Koktajl cytrusowy, pomarańczowo-cytrynowy (wegańska & RAW)
Koktajl bananowo-jabłkowo-cytrusowy (wegańska & RAW)
Sałata lodowa z melonem (wegańska)
zupa z melona i truskawek (wegańska)
Dżem i sos z borówki brusznicy (czerwonej) (wegańska)
Dżem z borówki brusznicy (czerwonej) z jabłkami i cynamonem (wegańska)
Wykwintna zielona soczewica w słodko-kwaśnej glazurze (wegańska)
Quiche/tarta z botwinką i pieczarkami z cytrusową nutą (bez ograniczeń)
Arbuzowe kulki w łódeczkach melona (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas