7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Chrzan tarty ze śmietaną i żółtkami

Potrawa śląska



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

korzeń chrzanu gruby, średni 1 szt.
jaja 2 szt. (lub żółtko 1 szt.)
śmietana 4 łyżki
ocet
cukier
sól

Przygotowanie:

Chrzan umyć, obrać i zetrzeć na tarce ziemniaczanej. Jaja ugotować na twardo. Wystudzić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z tartym chrzanem, dodać sól, cukier i ocet do smaku.

Wskazówki i uwagi:

Istnieje druga wersja przepisu, gdzie do chrzanu dodaje się roztrzepane widelcem żółtko. Ze względu na salmonellę nie polecamy jednak tego sposobu, chyba że jajka pochodzą z pewnego źródła.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-20 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Przepisy śląskie
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Chrzan w śmietanie z tartym jabłkiem (lakto-wege)
Chrzan tarty domowy (ze śmietaną i jajkiem) (bez ograniczeń)
Chrzan w śmietanie (lakto-wege)
Chrzan tarty w słoikach (śmietankowy) (lakto-wege)
Sos czosnkowy na bazie bułki tartej i żółtek (ovo-wege)
Tarte buraczki z warzywami i chrzanem (sałatka do weków) (wegańska)
Chałka na żółtkach (bez ograniczeń)
piwo grzane z żółtkami (ovo-wege)
Sos beszamelowy z żółtkiem (bez ograniczeń)
Chrzan z burakami (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas