7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Chutney żurawinowo-pomarańczowy na surowoPodawać do indyjskich dań, kotletów (zwł. strączkowych), smażonego tofu itd.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:1/2 kg świeżych żurawin
2 pomarańcze 1 szkl. cukru (nie trzeba od razu dodawać całego, jeśli wolimy mniej słodkie) 1/2 łyżeczki świeżego, startego imbiru (albo 1/4 łyżeczki mielonego) szczypta (mniej niż 1/8 łyżeczki) zmielonych goździków Przygotowanie:Jedną pomarańczę obrać ze skórki i białej "gąbki", drugą porządnie wyszorować szczoteczką i wyparzyć (żeby pozbyć się chemii, którą są nasączone). Obie pomarańcze pokroić w kawałki, wrzucić do malaksera, dodać żurawiny i cukier wymieszany z przyprawami. Pulsować (włączać i wyłączać malakser) przez kilka sekund, aż kawałki będą wielkości połówki grochu.
Odstawić w chłodne miejsce do przegryzienia. Wymieszać przed podaniem. Można ozdobić cienko pokrojonymi plasterkami pomarańczy. Wskazówki i uwagi:Można przechowywać w zamkniętym naczyniu w lodówce do tygodnia. Naczynie musi być szklane lub stalowe.
Nadesłał(a) ~ama,
dnia: 2011-08-12 15:35:50.934
Źródło/autor przepisu: Magdalena Bassett, pl.rec.kuchnia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Sos żurawinowy (wegańska)Sos żurawinowy z jabłkiem (wegańska) Dżem żurawinowo-jabłkowy (wegańska) Chutney z pomidorów (wegańska) Chutney brzoskwiniowy (wegańska) Chutney z gruszek (wegańska) Kulkowy chutney z dyni (wegańska) Chutney jabłkowy z rodzynkami (wegańska) Chutney imbirowy do słoików (wegańska) Chutney gruszkowy (do słoików) (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |