7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Salata de vinete - sałatka (pasta) z pieczonych bakłażanówTo jedno ze sztandarowych dań kuchni rumuńskiej. Wbrew nazwie bardziej przypomina pastę typu hummus. Bardzo łatwa do przygotowania potrawa. Ja obowiązkowo zjadam salate de vinete z pieczonym chlebem pita.Jak byłem w Rumunii, to cały czas o niej słyszałem, ale najlepszą zjadłem w Budapeszcie (ukłony dla kelnerów z restauracji "Spinoza" - tam podano ją zresztą pod nazwą sałatki transylwańskiej).
Średnia ocena:
[5.0
/ 1 ocena]
| dodaj ocenę
| komentarze [1]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: dla 4 osób1 kg bakłażanów
1 duża cebula 50 ml oliwy z oliwek kilka kropel soku z cytryny sól Przygotowanie:
|
Podobne wg nazwy:Salata de vinete - sałatka/pasta z pieczonych bakłażanów z zieloną papryką i pomidorami (wegańska)Kiopołu - pasta z pieczonych bakłażanów i papryki + pomidor (wegańska) Zaalouk - sałatka marokańska z pieczonego bakłażana i pomidorów (tzw. kawior z bakłażanów) (wegańska) Krem (pasta) z bakłażanów (wegańska) Pasta z gotowanych bakłażanów z majonezem (wegańska) Jarzynka z pieczonych bakłażanów z duszoną cebulą i bazylią (wegańska) Pasta z bakłażanów z dodatkiem cebuli lub czosnku (wegańska) Mlechna salata (lakto-wege) Dynia pieczona czosnkowa (i ew. pasta z dyni) (wegańska) Pasta z pieczonego bakłażana z czosnkiem i oregano (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~chili 2012-11-26 22:34:08.564