
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Dango - tradycyjny japoński deserSiostra użyła mąki ryżowej pełnoziarnistej i pewnie dlatego wyszły lekko twardawe, jednak mi i tak bardzo smakowało :) Dodaję sos sojowy do wielu potraw, jednak nie sądziłam, że w wersji na słodko również się sprawdzi :)
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:3 szklanki mąki ryżowej – najlepiej białej (do dostania w sklepach ze zdrową żywnością)
1/3 szklanki wody sos: 2/3 szklanki wody 1 szklanka cukru 2,5 łyżki sosu sojowego 2 łyżki mąki kukurydzianej + naczynie do gotowania na parze lub sitko i garnek z pokrywką + 8 patyczków do szaszłyków, miska, rondelek i piekarnik (najlepiej z grillem) Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę ryżową. Powoli dolewamy wody i mieszamy. Ugniatamy ciasto tak, żeby powstała elastyczna kula, łatwa do wyrabiania w rękach (jak się rozpada, dodajemy po kilka kropel wody; jeżeli jest ciapa, dosypujemy po trochu mąki).
Jak już mamy w dłoniach kulę ciasta, wyrabiamy je przez około 3 minuty. Dzielimy na pół i jeszcze na pół i kolejny raz na pół itd., aż otrzymamy 32 małe kawałeczki ciasta. Jeżeli chcecie większe kuleczki, to robimy ich 16 (i używamy później tylko 4 patyczków). Robimy z każdego kuleczkę i układamy w naczyniu do gotowania na parze lub na sitku [*]. (Tu zacznij rozgrzewać piekarnik). Gotujemy ok. 10 min. Sprawdzamy patyczkiem, czy są miękkie w środku i jeżeli tak – wyciągamy. Nabijamy po 4 kulki na patyczek. Wkładamy do piekarnika (najlepiej z opcją grill, ale jeżeli nie masz, to trudno - i tak wyjdzie^^). Jak zaczną się rumienić, od razu wyciągamy – mają być jeszcze białe i jakby "polakierowane". W międzyczasie robimy sos. Do rondelka wlewamy wodę, sos sojowy i cukier. Mieszamy na ogniu, aż cukier się rozpuści. Osobno mieszamy 2 łyżki mąki kukurydzianej z 2 łyżkami wody. Rozrzedzamy ją dodając po jednej łyżce sosu z rondla, aż powstanie łatwy do wlania płyn. Wlewamy dopiero, gdy zawartość rondla bardzo mocno się gotuje. Mieszamy i czekamy, aż zgęstnieje. Po wyjęciu dango z piekarnika polewamy gorącym sosem. Wskazówki i uwagi:[*] Jeżeli używasz sitka i garnka, a sprzęt nie do końca do siebie pasuje – zatkaj dziurę między garnkiem a sitem ściereczką ,żeby nie uciekała para. Jeżeli tego nie zrobisz, będzie się gotowało w nieskończoność.
![]() Źródło/autor przepisu: Moja siostra miała ten przepis od bardzo dawna w swoich przepisach, więc nie wiem skąd go wzięła. Zapewne z jakiejś strony internetowej :)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nie wiem, czy to kwestia przepisu, czy mąki, ale niestety mi nie wyszło. Znalazłam inny przepis, w którym dodano tofu do ciasta i dango były gotowane w wodzie. www.youtube.com/watch?v=XkNZhGUvu4g experimentacion 2013-08-16 13:27:55.638 ![]() My pieklysmy w 180 stopniach i wyszly :P Wyjmowałysmy je gdzies po okolo 15 minutach a niektore pozniej -najlepiej zaglądnąc po okolo 12 minutach i skosztowac czy juz jest okej bo to pewnie zalezy od piekarnika i innych czynnikow :P Patyczki z wbitymi juz kulkami nalezy polozyc na jakiejs blaszce tak aby nie dotykaly dna blachy. trzeba uwazac przy ukladaniu i wkladaniu do piekarnika .patyczków uzywa się do dango dlugich wiec nie ma rpbolemu z umieszczeniem ich na gorze blachy tak zeby nie spadaly Jak widzisz na zdjęciu kulki wewnątrz są większe a po bokach mniejsze :).To już zalezy wyłącznie od Ciebie jakiej maja byc wielkosci :).Większe trzeba troszke dluzej gotowac i piec ale sie szybciej formuje bo wychodzi ich mniej a mniejsze dluzej się robi jednak krocej gotuje/piecze. Sądze też ,że mozna jeszcze mniejsze kuleczki robić tylko wtedy dluzej schodzi formowanie ich jednak krocej gotowanie i pieczenie i masz pewnosc ,ze sie lepiej upieka/ugotuja w srodku. Jakbys miala jeszcze jakies pytania to pisz smialo :) OpenWorld 2011-09-14 13:03:56.544 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:ciasto japońskie (ovo-wege)Kajmak tradycyjny (lakto-wege) Majonez tradycyjny (ovo-wege) Coleslaw tradycyjny (bez ograniczeń) Zupa ogórkowa tradycyjna (wegańska) Okonomiyaki - japońskie placki z kapustą i kiełkami (ovo-wege) Japońska sałatka z wodorostów arame, papryki i kukurydzy (wegańska) Tradycyjna sałatka warzywna (jarzynowa) (ovo-wege) Słodki deserek (lakto-wege) Deser z kumquat (lakto-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~mala smiala 2014-10-27 22:37:34.978