7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:marchew 2-2,5 kg
cukier 35 dag mąka pszenna 1 kg drożdże 5 dag mleko 1/4 litra jaja 3 szt. cukier 12 dag cukier waniliowy 1 paczka masło 12 dag Przygotowanie:Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych otworach. Mąkę przesiać i ogrzać. Z drożdży, niewielkiej ilości mąki, odrobiny cukru i mleka sporządzić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany, po czym pozostawić do wyrośnięcia.
Jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać wyrośnięty rozczyn i mąkę, wyrobić. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki i brzegów naczynia, dodać stopione i wystudzone masło i dalej wyrabiać do momentu, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie na wysmarowaną tłuszczem blachę nałożyć ciasto, wygładzić, a na powierzchnię nałożyć potartą marchew wymieszaną z cukrem. Piec podobnie jak inne ciasta drożdżowe (zależnie od wielkości 15-50 min. w temp. 160-180°C, najlepiej sprawdzać patyczkiem czy już gotowe).
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:ciasto z marchwią i rodzynkami (bez ograniczeń)Ciasto drożdżowe (bez ograniczeń) Ciasto drożdżowe 2 (bez ograniczeń) Drożdżowe ciasto marchewkowe (wegańska) Ciasto drożdżowe - marchwiak (bez ograniczeń) Ciasto drożdżowe nocne (wegańska) Pizza z patelni (na cieście drożdżowym) (wegańska) Rumowe banany w cieście drożdżowym (bez ograniczeń) Krucho-drożdżowe ciasto na rogaliki, paszteciki itp. (bez ograniczeń) Makowiec wegański z razowego ciasta drożdżowego (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |