7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Kulkowy chutney z dyniNiby ten przepis został zakwalifikowany na kuchnia.tv do sosów i kuchni indyjskiej. Wg. mnie jest to raczej przepis inspirowany kuchnią indyjską, bo na pewno nie ma postaci tradycyjnego chutneyu, tylko kawałków (np. kulek) dyni zanurzonych w dość gęstym, aromatycznym sosie. Jak dla mnie super alternatywa dla dyni marynowanej - o wiele bardziej aromatyczna :)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:1 szklanka dyni wyciętej w małe kuleczki lub pokrojonej w drobną kostkę
1/2 szklanki octu winnego 1/2 szklanki cukru 1 nacięty ząbek czosnku 2 cm korzenia imbiru 5 goździków kilka plasterków czuszki lub szczypta kruszonego (lub mielonego) chili sól pieprz Przygotowanie:Zagotować ocet z cukrem. Dodać czosnek, imbir, goździki i czuszkę. Zmniejszyć ogień i gotować, aż płyn zacznie gęstnieć.
Dodać dynię. Dodać sól i pieprz, pamiętając, że smak się wzmocni. Gotować odkryte, czasami mieszać. Chutney jest gotowy, gdy dynia jest szklista (i przyjemna do gryzienia). Syropu powinno być tyle, żeby przykrywał dynię. Jeżeli w garnku zostało za dużo płynu, należy go na mocnym ogniu szybko odparować.
Nadesłał(a) ~zen,
dnia: 2011-09-09 15:27:11.903
Źródło/autor przepisu: http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-274_chutney-z-dyni.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Chutney z pomidorów (wegańska)Chutney brzoskwiniowy (wegańska) Chutney z gruszek (wegańska) Chutney jabłkowy z rodzynkami (wegańska) Chutney imbirowy do słoików (wegańska) Chutney gruszkowy (do słoików) (wegańska) Chutney żurawinowo-pomarańczowy na surowo (wegańska) Chutney z czerwonej cebuli i jabłek (wegańska) Chutney marchewkowy z charakterem (do słoików) (wegańska) Sos cebulowy z rodzynkami (chutney) (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |