
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Tarta dietetyczna ze szpinakiemTarta na serowym spodzie (bez tłuszczu!), na wierzch w mojej wersji szpinak.
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:Tarta (spód)
- 250 g białego chudego sera - 5 łyżek otrębów - 1 jajko - sól do smaku Farsz (wierzch): - pół opakowania szpinaku - 20 oliwek - 200 g sera białego - kilka ząbków czosnku - 2 jajka - przyprawy Przygotowanie:
Tarta:
Wszystkie składniki wymieszać. Odstawić na 10 minut. Wyklepać ciastem okrągłą formę, moja jest silikonowa 28 cm średnicy. Wsadzić na 10 minut do pieca temp. 170 stopni. Farsz: Na patelni rozmrażamy szpinak (bez oleju). Dodajemy ser, pokrojone oliwki i rozgnieciony czosnek. Przyprawiamy wg uznania. Gdy wszystko połączy nam się w jedną masę wyłączamy palnik, ściągamy patelnię z kuchni i rozbijamy do niej dwa jajka, mieszamy. Całość w miarę szybko wykładamy na formę z tartą. Zapiekamy 15 minut w temp. 150 stopni, najlepiej z termoobiegiem. Wskazówki i uwagi:* oczywiście farsz można dowolnie zmieniać, ja planuję kiedyś zrobić z brokułami/boczniakami/pieczarkami/lub nałożyć składniki jak na pizzę i zapiec z żółtym serem.
![]() Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Oliwkowa tarta ze szpinakiem (ovo-wege)Tarta zimowa ze szpinakiem (wegańska) Tarta ze szpinakiem, serkiem brie i pomidorem (bez ograniczeń) Gotowany ryż z jabłkami - dietetyczny (wegańska) Budyń dietetyczny z twarożku z truskawkami (bez ograniczeń) Dietetyczne "pesto" di prezzemolo (z natki pietruszki) (wegańska) Bananowo-egzotyczna, rodzynkowo-fantastyczna i ryżowo-dietetyczna słodycz (lakto-wege) Tarta a' la ratatouille/ tarta ratatuj (lakto-wege) Och! Ta tarta! (lakto-wege) tarta piwna (ovo-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Wprowadziłam drobne zmiany:
1. Sera do ciasta dałam 1/2 kg. Mam większą formę i taki mi akurat ser zalegał w lodówce;
2. Ponieważ sera było więcej dałam 10 łyżek płatków (nie miałam otrębów) - 5 łyżek owsianych i 5 jęczmiennych. Trochę je posiekałam w rozdrabniaczu. Jajko mimo wszystko jedno, bo bałam się, że ciasto będzie za luźne;
3. Ciasta w związku z tym było więcej, dlatego piekłam spód 5 minut dłużej, podniosłam wtedy temperaturę i dałam samą dolną grzałkę.
4. Farsz zrobiłam z całej paczki mrożonego szpinaku (450 g) i trochę inny np. posypałałam całość siekanymi włoskimi orzechami, nie daję też jajek - ale tu już może być wg fantazji gotującego;
5. Tarcie po wyjęciu trzeba dać odpocząć, żeby stężała. Mnie wydawała się trochę za mokra, ale po lekkim przestudzeniu wspaniale dała się pokroić.
Polecam, pycha!
~Laureen 2022-04-03 15:47:04.749