
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Spaghetti z kurkami i sosem śmietanowo-czosnkowym (Alfredo)Pierwszy raz dodaję przepis, więc wybrałam taką potrawę, w której nie ma narzuconych proporcji. To spaghetti jest bardzo proste w przygotowaniu i niesamowicie smaczne. Polecam tym, którzy są wielbicielami makaronu. Ja nie mogłam się odczepić od garnka :-)
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:- makaron spaghetti
- kurki (nie wiem dokładnie ile, to zależy ile komu się podoba. W tym przepisie nie ma proporcji. Przeważnie starsze panie na rynkach sprzedają je takich pojemniczkach - i te są najlepsze) - cebula - masło - śmietana kremówka - pieprz - parmezan - natka pietruszki Przygotowanie:
W zależności od poziomu głodu przygotować tyle makaronu spaghetti ile się potrzebuje, nie narzucam ilości. Najlepiej żeby był zrobiony al dente. Uważam, że taki lepiej smakuje.
W międzyczasie kurki trzeba podsmażyć na maśle na patelni razem z cebulą. Później zabieramy się za przygotowanie sosu. Gotujemy śmietanę kremówkę razem z pieprzem i parmezanem. Ogólnie mówiąc powstaje nam kremowy sos Alfredo. Ugotowany makaron mieszamy razem z sosem, kurkami i posypujemy natką pietruszki (jeśli ktoś lubi). Smacznego ;-)
Nadesłał(a) juliette,
dnia: 2011-10-01 20:47:59.49
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:![]() ryfka 2012-09-06 13:35:48.884
Hmm... nie chcę się czepiać, ale sos nazywa się 'śmietanowo-czosnkowy', a w przepisie nie występuje ani gram czosnku. Raczej nie pasuje on do grzybów, więc dobrze, że go nie ma, ale radzę poprawić nazwę :) A pozatym, danie jest pyszne!
Cleevlen 2012-07-25 10:48:29.261 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Kurki po chłopsku (z duszonymi warzywami, w sosie śmietanowym) (lakto-wege)Sos śmietanowo-czosnkowy do kalafiora (lakto-wege) Spaghetti z czosnkowym sosem z cukinii (wegańska) Sos czosnkowy śmietanowo-majonezowy, np. do pity (lakto-wege) Sos śmietanowo-majonezowy czosnkowy by Viluir (bez ograniczeń) Spaghetti z cytryną [Vermicelli al limone] a właściwie śmietanowo-cytrynowym sosem (lakto-wege) Kalafior chrupiący z sosem grzybowo-czosnkowo-śmietanowym, pycha! (lakto-wege) Makaron z sosem Alfredo (z silken tofu) (wegańska) Sos pieczarkowy lub z kurkami (lakto-wege) Sos dyniowy z kurkami (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
ja też nie dodałam czosnku, a zamiast śmietany kremówki wystarczyło 18% (z odrobiną cukru-pudru, żeby nie była kwaśna), parmezan pominęłam. śmietanę zagotowałam na patelni już razem z kurkami i cebulą, co by nie brudzić niepotrzebnie garnków. szczerze polecam też użyć spaghetti razowego, bo bardzo ono pasuje do sosów na bazie śmietany :) (a np. do pomidorowych czy do pesto już nie bardzo wg. mnie). aha i jak dla mnie obowiązkową (i jedyną) przyprawą w tym daniu jest zmielony pieprz czarny.
PS. to spaghetti wychodzi też w wersji vegan, robiłam kiedyś na domowej śmietanie słonecznikowej i efekt był świetny.
majczi 2013-08-19 17:06:45.376