7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Pełne energii pomidory zapiekane z młodym szpinakiem

Energiczna potrawa, która zachwyca smakiem. Idealna na lunch, zakończenie ciężkiego dnia, obiad. Potrawę robię często, ale za każdym razem zmieniam coś w jej składzie, przyrządzeniu. Można ją przygotować z dziećmi, które również uwielbiają inspirować w kuchni.

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

500 g młodego szpinaku
8 dużych pomidorów
3 duże cebule
6 ząbków czosnku
ser topiony, feta lub pleśniowy
30 ml (2 łyżki) oliwy
sól
pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 190°C.

1-2 pomidory zostawić do przybrania, pozostałe przekroić na pół, jeśli są bardzo soczyste, to wydrążyć miąższ. Cebulę posiekać w piórka, czosnek pokroić w plasterki. Cebulę można wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą. Wszystko wymieszać dodając część sera topionego i oliwę. Doprawić solą i pieprzem. Pozostawić na ok. 10 minut tak, by smaki wszystkich składników połączyły się ze sobą.

Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć szpinak, na wierzchu rozłożyć przygotowane wcześniej pomidory (razem z powstałym sokiem). Wierzch posypać serem topionym i przybrać plastrami pomidorków. Zapiekać ok. 40-45 minut.

Wskazówki i uwagi:

Szpinak będzie wspaniale smakował również z serem feta oraz serem pleśniowym. Dla zaostrzenia smaku można dodać Vegety (bez inozynianu sodu, który nie jest wege).
Nadesłał(a) madalenadelamur, dnia: 2011-09-26 20:46:00.841
Źródło/autor przepisu: na bazie http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-4287_-odc-062-pomidory-zapiekane-z-mlodym-szpinakiem.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

wyśmienite! (:
proste, nie drogie, bardzo smaczne (:
wykorzystałam ser "lazur"
cebulę przysmażyłam ze sproszkowaną papryką słodką (posypałam nią również przed wsadzeniem do piekarnika delikatnie całość z wierzchu)
a do pomidorów dodałam jeszcze listki świeżej bazyli
~Grażynka 2011-10-25 21:38:05.318

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Młode pory zapiekane z rokpolem (lakto-wege)
Zapiekane pieczarki faszerowane szpinakiem i ziemniakami (lakto-wege)
Naleśniki z mąki żytniej zapiekane ze szpinakiem (bez ograniczeń)
Koktajl pełen energii (wegańska & RAW)
Surówka ze szpinaku z pieczarkami i pomidorami (wegańska & RAW)
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami (wegańska)
Surówka z pomidorów i świeżego szpinaku (wegańska & RAW)
Zupa krem z pomidorów ze szpinakiem (wegańska)
Cukinia z pomidorami "zapiekana" w mikrofali (lakto-wege)
Dynia zapiekana z pomidorami pod beszamelem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas