
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Ocet jabłkowyŁatwe przygotowanie cennego, leczniczego octu
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:słodkie, dojrzałe jabłka
woda Przygotowanie:
1. Zdobyć ekologiczne jabłka. Najlepiej takie bardzo, bardzo dojrzałe, bo im są słodsze jabłka – tym ocet lepszy.
Umyć je i obsuszyć, pozbawić ogonków, plamek na skórce i koniecznie nadpsutych kawałków. 2. Przygotować szklane naczynie – może to być duży słój, albo (dla ambitnych) kilka słojów – to oczywiście zależy do tego, ile chcemy zrobić octu i ile mamy na to jabłek. Naczynie bardzo porządnie umyć i wyparzyć wrzątkiem. 3. Pokroić jabłka w ćwiartki, cząstki lub drobne kawałki. Można śmiało jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na szarlotkę albo mus do słoików, a wykorzystać do robienia octu tylko skórki i gniazda nasienne. 4. Napełnić jabłkami słoik prawie do pełna (kilka centymetrów poniżej wierzchu). Zalać wrzątkiem do pełna i pilnować, aby potem woda nie wyparowała poniżej poziomu owoców. Uzupełniać gorącą, przegotowaną wodą. Absolutnie nie dosładzać! 5. Owinąć otwór słoika kilkakrotnie złożoną gazą lub szmatką z gęstego płótna i bardzo, bardzo mocno i dokładnie obwiązać porządną gumką albo tasiemką. 6. Postawić w cieple (temp. pokojowa wystarcza) i cieniu. 7. Zanotować datę nastawienia octu, bo po 6 tygodniach można (ale nie trzeba koniecznie) zlać przez sitko zrobiony ocet. 8. Po zlaniu do butelek lub słoików można go przechowywać dowolnie długo i niekoniecznie w zimnym miejscu, gdyż się nie psuje. Wskazówki i uwagi:Ocet musi być naturalnie mętny, bo w tym jest zawarta jego lecznicza moc.
![]() Źródło/autor przepisu: Leszczynowa Dolina - http://blogleszczynowadolina.blogspot.com/2011/09/ooo-cet-witajcie-wegetarianiedzien.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:![]() martina 2013-10-25 11:31:59.353 ![]() patrycccja 2013-10-25 09:17:27.736 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Ocet jeżynowy na bazie octu jabłkowego (wegańska)Jajka w occie (ovo-wege) Truskawki w occie balsamicznym (wegańska) Ocet winny domowy (wegańska) Sałata z winegretem z octem balsamicznym (wegańska & RAW) Deser z awokado z octem balsamicznym (wegańska) Ocet owocowy (malinowy, czereśniowy lub inny) (wegańska) Bezy Londyn (waniliowe z dodatkiem octu) (ovo-wege) Sos do sajgonek na bazie octu ryżowego (wegańska) Surówka z truskawek i szpinaku z octem balsamicznym (wegańska & RAW) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Aneta 2015-10-27 18:22:30.658