7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Pyzy wegańskie

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [0]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 kg ziemniaków
ok. 2 szklanki mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
parówki wegańskie (opcjonalnie)
łyżka granulatu sojowego (lub pocięty drobno kotlet sojowy)

Przygotowanie:

Połowę ziemniaków ugotować i rozgnieść lub przepuścić przez maszynkę. Drugą połowę ziemniaków zetrzeć na drobnej tarce. Połączyć ziemniaki gotowane z surowymi i dodać łyżkę mąki ziemniaczanej oraz tyle mąki, by ciasto było zwarte i łatwe do formowania. Wyrabiamy dość szybko, bo ziemniaki wciągają mąkę i jeśli wyrabiamy długo – dodamy za dużo mąki i pyzy będą twarde.

Z ciasta formujemy podłużne kluski w środku umieszczając kawałek parówki wegańskiej. Gotujemy w osolonej wodzie. (Można też zrobić same pyzy, bez nadzienia – wtedy smaczne są odsmażane na oleju.)

Granulat sojowy zalewamy wrzątkiem, odcedzamy, dodajemy odrobinę soli i pieprzu i smażymy na oleju. Pyzy gotujemy 5 min., wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy na talerzu i polewamy olejem ze skwarkami z granulatu sojowego.
Nadesłał(a) agnmid, dnia: 2011-10-09 09:20:14.94
Źródło/autor przepisu: http://badzweganinem.blox.pl/2011/02/Pyzy-weganskie.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pyzy (wegańska)
Pyzy drożdżowe z kuchenki mikrofalowej (wegańska)
Wegański ser (wegańska)
Jajka wegańskie (wegańska)
Zebra wegańska (wegańska)
Biszkopt wegański (wegańska)
Wegańskie bezy (wegańska)
Wegański piernik (wegańska)
Wegańska lasagne (wegańska)
Faworki wegańskie (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas