7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Chleb z czarną soczewicą i szałwią

Pyszny razowy pszenno-żytni chleb na zakwasie i drożdżach z czarną soczewicą, pieczoną papryką i szałwią. Polecam!

Średnia ocena: [4.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [0]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2 bochenki

kilkanaście liści szałwii
150 g czarnej soczewicy
50 ml octu balsamicznego
1/2 łyżeczki cukru
200 ml wody
200 g marynowanej papryki (użyłam smażonej)
15 g drożdży
350 ml wody
50 ml zakwasu
350 g mąki pszennej (typ 550 lub chlebowej)
150 g mąki żytniej razowej (użyłam typu 200)
10 g soli

Przygotowanie:

W dzień przed pieczeniem chleba liście szałwii umyć i drobno posiekać, kilka całych odłożyć do dekoracji chleba.

Do garnka wlać wodę oraz 200 ml zalewy spod papryki (w mojej było jej mało, więc dałam mniej, a resztę wymaganego płynu uzupełniłam wodą), dodać ocet, cukier, posiekaną szałwię, pokrojoną paprykę i soczewicę. Gotować na małym ogniu około 20 minut. Zostawić na co najmniej 8h, lub na noc pod przykryciem, tak, aby soczewica wpiła cały płyn.

Na drugi dzień drożdże rozpuścić w letniej wodzie, wymieszać z zakwasem. Dodać obie mąki i sól, wyrobić na gładkie ciasto - można hakiem w robocie (4 minuty na wolniejszymi 4 następne na szybszym biegu). Na koniec dodać soczewicę z dodatkami i całym płynem jaki ewentualnie pozostanie i wyrobić tylko do połączenia składników - ciasto będzie miało dość płynną konsystencję. Miskę nakryć i pozostawić ciasto do wyrośnięcia, aż do podwojenia objętości.

Keksówki wyłożyć papierem lub natłuścić, przełożyć ciasto (do około połowy wysokości form). Na górę położyć liście szałwii i posmarować je wodą, aby się nie spaliły podczas pieczenia. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 250 stopni C. wkładając na dno blachę z wodą. Gdy osiągnie wymaganą temperaturę wyjąć blachę z wodą, włożyć chleby i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 210 stopni C.. Piec około 35-40 minut. Gorący chleb posmarować oliwą.

Wskazówki i uwagi:

Najlepiej kroić dopiero na drugi dzień, aby miąższ się ustabilizował, a smaki przeniknęły.
Nadesłał(a) zielenina_blog, dnia: 2011-10-17 09:31:24.875
Źródło/autor przepisu: http://zielenina.blogspot.com/2011/10/chleb-z-czarna-soczewica-i-szawia-na.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Jednogarnkowiec z czarną soczewicą (wegańska)
Cebula z szałwią na słodko (z grilla) (wegańska)
Zupa pomidorowo-fasolowa z pęczakiem, brokułami i szałwią (wegańska)
Pikantny sos z suszonymi pomidorami, szałwią i oliwkami (wegańska)
Pieczona czarna rzepa (wegańska)
hamburgery z czarnej fasoli (wegańska)
Leczo z czarną fasolą (wegańska)
Czarna fasolka po kubańsku (wegańska)
Hummus z czarnymi oliwkami (wegańska)
Kotleciki z czarnej fasoli (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas