7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Makaron na zdrowie: z zielonym mixem warzyw i pestkami

Przygotowanie tej potrawy trwa w zasadzie tyle, co ugotowanie razowego makaronu, a ze względu na zawartość brokułów, sezamu, słonecznika, pestek dyni i oleju lnianego jest prawdziwą bombą witaminową.

Średnia ocena: [4.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

200 g (1/2 paczki) makaronu razowego
opakowanie zielonych warzyw na patelnię (brokuły, fasolka szparagowa, groszek zielony, kukurydza, pędy bambusa, cebula, natka pietruszki)
500 g pieczarek lub zielonego bobu
garść pestek dyni
garść ziaren słonecznika
garść ziaren sezamu
2 ząbki czosnku

sól
oliwa z oliwek do smażenia
sos sojowy
świeżo mielony czarny pieprz
papryka słodka
ulubione zioła do smaku
olej lniany [*]
ew. długo dojrzewający żółty ser do posypania

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.

Pieczarki obieramy, kroimy i wrzucamy na dużą patelnię. Smażymy na oliwie ok. 5 minut. Do pieczarek dorzucamy mrożone zielone warzywa i całość dusimy do czasu, aż warzywa zmiękną.

Na drugiej suchej patelni prażymy pestki dyni, słonecznika i sezamu - aby sezam się nie przypalił, dorzucamy go na samym końcu, dosłownie na kilka chwil.

Gdy warzywa na dużej patelni są już gotowe, dorzucamy do nich makaron i uprażone pestki. Całość przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Nakładamy na talerze, każdą porcję polewamy olejem lnianym. Danie można też posypać długo dojrzewającym żółtym serem (np. parmezanem lub starym olendrem).

Wskazówki i uwagi:

[*] oleju lnianego nie można podgrzewać, nie można zatem dodać go wcześniej. Powinien być tłoczony za zimno i przechowywany w lodówce.
Nadesłał(a) Zielona, dnia: 2011-10-19 20:07:19.757
Źródło/autor przepisu: http://zielonawsrodludzi.blogspot.com/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Koniecznie do wypróbowania :)
sunflower_ren 2011-10-20 08:58:18.92

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Makaron "samo zdrowie" ze śmietanowo-czosnkowym szpinakiem (lakto-wege)
Ryż z warzywami i pestkami (wegańska)
Makaron z zielonym, brokułowym sosem (lakto-wege)
Łatwa zupa groszkowa z zielonym "makaronem" (wegańska)
Makaron z sosem jogurtowo-grzybowym z pestkami słonecznika (wegańska)
Tarta z mixem warzywnym (bez ograniczeń)
Sos z tofu, np. do makaronu z warzywami (wegańska)
Makaron chiński z warzywami (po zabrzańsku) (wegańska)
Grzyby Mun z makaronem i warzywami (wegańska)
Makaron z warzywami i grzybami mun (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas