
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Taralli - słona przekąska z włoskiej ApuliiŚwietne. Proste w przygotowaniu, w sam raz do pochrupania przy kieliszku wina. Na gościach zrobią z pewnością większe wrażenie niż kupne paluszki.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:50 dkg mąki pszennej
150 ml białego wytrawnego wina 1,5 łyżeczki drobnej soli 120 ml oliwy z oliwek Można dodać: 1,5 łyżeczki nasion anyżu lub sezamu, oregano czy odrobinę mielonego peperoncino. Wszystko zależy od upodobań smakowych. Można nie dodawać żadnych przypraw. Przygotowanie:
Przesypujemy do miski mąkę, wino, olej, sól i ewentualnie wybraną przyprawę. Zagniatamy ciasto - powinno być dobrze wyrobione i elastyczne. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na moment. W tym czasie wstawiamy wodę w dużym garnku. Należy ją zagotować i posolić. Możemy też zacząć rozgrzewać piekarnik do temperatury 200 st. C.
Taralli przygotowujemy formując z ciasta wałeczki grubości małego palca u ręki i długości 8-10 cm. Sklejamy oba końce wałeczków tak, aby powstały dosyć nieregularne kółka. Wrzucamy po 10 sztuk na wrzątek, czekamy aż wypłyną i wyjmujemy łyżką cedzakową. Układamy je ciasno na blasze przykrytej pergaminem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 minut, aż się zarumienią (może to potrwać dłużej, jeśli nie mamy termoobiegu). Wskazówki i uwagi:Można eksperymentować z różnymi rodzajami mąki, np. zmieszać mąkę białą z razową.
Aby zobaczyć zdjęcia kliknijcie na źródło przepisu.
Nadesłał(a) eliszebe,
dnia: 2011-10-30 07:26:36.642
Źródło/autor przepisu: http://www.ricettedalmondo.it/ricette-pane-panini/tarallini-pugliesi.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Brokułowa przekąska (wegańska)Ryżowa przekąska z grzybkami (wegańska) Paluszki słone z czekoladą (wegańska) Kruche słone paluszki (wegańska) Tartaletki ze szpinakiem i słonym bundzem (lakto-wege) Przekąska z banana z mlekiem w proszku i płatkami kukurydzianymi (wegańska) Błyskawiczna przekąska z selera naciowego z twarogiem i rodzynkami (lakto-wege) Křupavé slané preclíky - chrupiące słone precelki (lakto-wege) Kostki tofu w słonym karmelu i sezamie (wegańska+miód) Marchewka ostro-kwaśno-słodko-słona (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~czarnapipa 2012-12-31 13:47:05.573