7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Sałatka gyros z wędzonym tofu i majonezem ziemniaczanym

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

kostka wędzonego tofu
8 średnich kwaszonych ogórków*
2 średnie czerwone cebule
puszka kukurydzy
mała kapusta pekińska
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki sosu sojowego
spora łyżka mieszanki przypraw gyros

majonez wegański
szklanka utłuczonych ugotowanych ziemniaków
4 łyżki sosu sojowego
5 łyżek oliwy z oliwek
łyżka octu lub więcej - wg upodobań (ja użyłam ryżowego)
2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
1/2 szklanki przegotowanej wody
można też wkroić zieleninę - koperek czy natkę pietruszki

Przygotowanie:

Tofu kroję w plasterki (mogą być również paski lub kostka), z oliwy, sosu sojowego i przyprawy robię marynatę, polewam nią ser przekładając go na talerzyk tak, by wszystkie plasterki były dobrze pokryte. Wstawiam na kilka godzin do lodówki, co jakiś czas mieszam ser z marynatą.

Majonez: do blendera wrzucam ziemniaki, sos sojowy (jeśli zależy Wam na jaśniejszym kolorze można przyprawić solą), oliwę, czosnek, ocet i miksuję na jednolitą masę, stopniowo dolewam wodę - taką ilość by uzyskać odpowiednią konsystencję - gęstą, ale smarowną.

W przeźroczystej misce układam warstwy sałatki: tofu (wlewam również marynatę), na to ogórki pokrojone w kostkę (należy z nich wytrząsnąć sok, by sałatka nie pociekła), następnie obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, na to odsączona z zalewy kukurydza. Wyrównuję warstwy warzyw łopatką, na kukurydzę wylewam majonez (nie musi być idealnie rozsmarowany, polewam po prostu po całości ostatniej warstwy łyżką), na wierzch wrzucam poszatkowaną kapustę.

Wstawiam na kilka godzin do lodówki. Gotowe :)

Wskazówki i uwagi:

*mogą być korniszony

1. Zamarynowane tofu można podsmażyć na patelni.
2. Marynatę można wcześniej nieco przemacerować.
3. Jeśli używacie ketchupu, można go również dodać między warstwy warzyw.
Nadesłał(a) agnmid, dnia: 2011-11-01 19:17:40.725
Źródło/autor przepisu: http://wegetarianka.blox.pl/2010/01/WEGANSKA-SALATKA-GYROS.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

to wyglada absolutnie bosko *_*
juz wiem co przyrzadze, jak bede chciala zagiac swoich niewegetarianskich znajomych :D
hebiichigo 2012-03-20 22:14:21.456

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pasta do pieczywa z tofu wędzonego z majonezem, koncentratem i zieleniną (ovo-wege)
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem konserwowym i majonezem (ovo-wege)
Sałatka gyros ;) (wegańska)
Sałatka z tofu wędzonym i pomidorami na ciepło (lakto-wege)
Sałatka z puszek z tofu wędzonym, orzechami i rodzynkami (ovo-wege)
Sałatka z roszponki z wędzonym tofu i orzechami włoskimi (wegańska)
Sałatka "kolorowy gyros" (wegańska)
Chrzanowa sałatka z makaronem, podsmażaną papryką i wędzonym tofu (wegańska)
Sałatka ryżowa curry z tofu wędzonym, kiełkami mung i ogórkami (wegańska)
Sałatka ziemniaczana z brokułami i tofu-fetą (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas