7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Żurek ziemniaczany

Na zakwasie własnej roboty.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej razowej
skórka chleba razowego (opcjonalnie)
ziemniaki
cebula (dużo)
olej do smażenia
sól
kminek
czosnek

Przygotowanie:

ZAKWAS: mąkę razową zalać w słoju jednym litrem letniej wody, dodać skórkę chleba razowego (bez tego też wyjdzie). Zamieszać łopatką drewnianą. Pozostawić na 4 dni w ciepłym miejscu.

ZUPA: Cebule pokroić w kostkę i usmażyć na złoto. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalać do 3/4 wysokości wodą, osolić i ugotować na miękko. Na koniec dodać żurku.

Osobiście wlewam najpierw wodę z zaczynu, tyle żeby żurek był prawie wystarczająco kwaśny, a potem także tyle mąki z tegoż zaczynu, żeby zupę dobrze zagęścić - to podniesie oczywiście jeszcze kwasowość zupy. Dosmakować solą, kminkiem i rozduszonym czosnkiem.

Wskazówki i uwagi:

Kto nie ma ochoty robić zaczynu, może wykorzystać sklepowy ;-)
Nadesłał(a) luna-77, dnia: 2011-12-02 21:43:56.593
Źródło/autor przepisu: E. Dąbrowska "Ciało i ducha ratować żywieniem"
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Żurek cały domowy (bez ograniczeń)
Żurek żeniaty (wegańska)
"Żurek" z ziemniaków i maślanki (lakto-wege)
Żurek wegański z butelki (wegańska)
Żur lub żurek Babci Jutki (wegańska)
Żurek na serwatce z ziemniakami i suszonymi grzybami (lakto-wege)
Żurek z ziemniakami, jajkami i kiełbaskmi sojowymi (ovo-wege)
Zakwas na tradycyjny żurek (z mąki żytniej) (wegańska)
Barszcz czerwony na zakwasie buraczanym lub zakwasie na żurek (wegańska)
Żur z mąki żytniej (na żurek lub do picia) (wegańska & RAW)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas