7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Grzyby jak ryby

Nie do wiary, ale tego przepisu chyba nie ma jeszcze na Puszce. A jest to rewelacja! I doskonała potrawa na świąteczny stół.

Przepis pochodzi z portalu "Wielkie Żarcie", z moimi modyfikacjami (dostosowany do wersji wegańskiej).


Średnia ocena: [2.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [4]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 kg pieczarek średniej wielkości (muszą być świeże, białe)
3 średnie cebule
3 ogórki konserwowe (opcjonalnie)
kilka łyżek mąki kukurydzianej (w oryginale 2 jajka)
bułka tarta
przyprawa typu warzywko
zioła prowansalskie
pieprz ziołowy
olej do smażenia

zalewa:
4 szklanki wody
12 łyżek octu
6 łyżek cukru
6 łyżek ketchupu
1 słoik koncentratu 30%
1 łyżka soli
4 ziarenka pieprzu
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe

Przygotowanie:

Pieczarki po wycięciu nóżek (używamy samych kapeluszy) należy opanierować w mące kukurydzianej rozmąconej z wodą oraz w bułce tartej z przyprawą warzywną, ziołami prowansalskimi i pieprzem ziołowym. Smażymy na gorącym oleju na złoty kolor.

W międzyczasie gotujemy zalewę z podanych składników.

Usmażone grzyby przekładamy jak niżej:
I warstwa - grzyby,
II warstwa - surowa, obrana i pokrojona w plastry cebula (można ją sparzyć żeby była łagodniejsza),
III warstwa - grzyby,
IV warstwa - ogórki konserwowe pokrojone w plasterki.

Następnie tak przygotowane pieczarki zalewamy gorącą zalewą. Po wystygnięciu przekładamy w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki.

Wskazówki i uwagi:

Potrawę należy podawać następnego dnia po przygotowaniu! W chłodnym miejscu można przechowywać do tygodnia.
Nadesłał(a) joa, dnia: 2011-12-25 20:23:11.373
Źródło/autor przepisu: http://www.wielkiezarcie.com/recipe11004.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Szczerze mówiąc, zawiodłam się.. Szukałam alternatywy dla dania, które często robię, tak żeby było coś innego, choć podobnego.
Kotlety sojowe w zalewie słodko-kwaśnej, w zasadzie używam do nich nie tyle kotletów, co kawałków soi, które można kupić w tutejszych marketach. Są to mrożone kawałki soi, takie sześcianiki, stylizowane na kawałki kurczaka.
Problem z tymi grzybkami polega na tym, że choć zalewa bardzo smaczna, to grzybki nie wciągają przypraw, panierka jest miękka, a grzyby pozostają bez smaku. Kawałki soi, jak i kotlety sojowe ładnie pęcznieją od zalewy i wszystko fajnie przechodzi smakiem, grzybki nawet po trzech dniach są jakieś takie bezpłciowe..
ryfka 2013-12-28 12:00:26.094

Tak jest, w zalewie to wszystko sobie pływa.
joa 2013-05-26 19:39:02.49

Rozumiem, ze zalewa zostaje i szamamy wraz z nia?
~Grusia 2013-05-05 12:39:54.053

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Na niby pasta z ryby (wegańska)
Sos grecki (czyli ryba po grecku bez ryby, która sobie w spokoju pływa :) (wegańska)
Grzyby zapiekane (lakto-wege)
Grzyby z jajek (bez ograniczeń)
Grzyby panierowane (bez ograniczeń)
Grzyby po litewsku (lakto-wege)
Grzyby kiszone (wegańska)
Grzyby w pomidorach (wegańska)
Prawie jak smalec (wegańska)
Smażone grzyby suszone (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas