7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Tortilla z Paragwaju (placki smażone na patelni)W sumie niezbyt zdrowe danie, a ja jestem zwolenniczką zdrowego odżywiania się :-) Ale nie zmienia to faktu, że placuszki są przepyszne! I że od czasu do czasu można zgrzeszyć ;-)
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:4 jajka
trochę więcej jak 1 litr mleka 1 kg mąki pszennej zwykłej sól i do wyboru: - albo ser feta 1 opakowanie (lub więcej) - albo duży pęczek cebuli szczypiorkowej lub zwykły szczypiorek (tak ze dwa pęczki) olej do smażenia Przygotowanie:Jajka roztrzepać i połączyć z litrem mleka. Dodać mąkę, wymieszać. Dodać tyle mleka, by ciasto było bardzo gęste, ale jednak lekko lejące. Dodać pokruszony ser lub pokrojony szczypior. Osolić.
Ciasto nabierać łyżką i smażyć na patelni na bardzo głębokim oleju. Wskazówki i uwagi:Ser lub szczypior jest bardzo istotny - dodaje plackom pulchności. Ale można je zastąpić czymkolwiek innym. Paragwajczycy czasami robią je np. z dynią.
Można je jeść ze wszystkim lub same. Ale żeby już było trochę zdrowiej :-) polecam dowolną surówkę. Paragwajczycy jedzą je niemalże codziennie lub przynajmniej kilka razy w tygodniu i to już na śniadanie! Tego nie polecam... ;-)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Tortilla (placki) (lakto-wege)Tortilla meksykańska (placki) (lakto-wege) Tortilla z piekarnika (placki) (lakto-wege) Tortilla razowa (ovo-wege) Tortilla z nadzieniem (wegańska) Jabłka z patelni (wegańska) Kalafior z patelni (wegańska) Tortilla szybka i prosta (lakto-wege) Tortilla wiosenna ekspresowa (wegańska) Kolorowe jajka z patelni (ovo-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |