
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Bananowiec z galaretką bez pieczeniaTo ciasto piekła mi mama od dziecka. Teraz, gdy jestem weganką, postanowiłam go przerobić i efekt jest naprawdę znakomity!
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:- herbatniki wegańskie, np. holenderskie, okrągłe firmy San
- 3 duże dojrzale banany - 1 czekolada gorzka, np. Ivoria - tania, a jaka dobra! - orzechy włoskie ok. 100 g - cukier do smaku - napój sojowy śmietankowy, np. z Biedronki(może być naturalny) ok. 1 litr - 2 budynie śmietankowe lub waniliowe - galaretka wegańska truskawkowa, np. firmy Libella - Galatella "szybko żelująca galaretka do ciast" Przygotowanie:
Blachę (najlepiej okrągłą) wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wyłożyć na to herbatniki. Przerwy między nimi wypełnić skruszonymi na pył herbatnikami.
W 300 ml napoju sojowego ugotować jeden budyń śmietankowy dodając cukier wedle uznania. Do jeszcze gorącego budyniu dodawać stopniowo i miksować zmielone orzechy włoskie. Jeszcze ciepłą masę orzechową wyłożyć na herbatniki. Teraz na masę orzechową wyłożyć pokrojone w plasterki 3 banany. Następnie 1 tabliczkę czekolady rozpuścić wraz z mlekiem sojowym (około pół szklanki) w garnuszku. Polać tym banany. Potem ugotować drugi budyń śmietankowy wedle przepisu na opakowaniu - może być nawet z mniejszą ilością mleka niż na opakowaniu. Ostudzony nieco budyń wylać na czekoladową masę. Zrobić galaretkę i od razu zalać nią budyń. Wstawić do lodówki. Wskazówki i uwagi:- Jeśli wolisz, możesz zamiast ciastek na spod upiec biszkopt wegański (może być orzechowy - wtedy nie trzeba dawać warstwy budyniowo - orzechowej) - w oryginale na spod szedł właśnie biszkopt orzechowy.
- Jeśli nie masz papieru do pieczenia to możesz wyłożyć papierem śniadaniowym lub nawet niczym (raczej nie wpływa to na krojenie ciasta choć ja zawsze w razie czego daję coś pod spod). - U mnie ciasto stało ciągle w lodówce, gdyż najlepiej smakuje schłodzone. Najlepiej kroić je dopiero na drugi dzień, bo ja kilka godzin po zrobieniu kroiłam i mi się rozwalało. Za to na drugi dzień obeszło się bez większych kłopotów.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:![]() Zastanawia mnie tylko czemu dali 3 różne regulatory kwasowości zamiast 1, jak w zwykłych galaretkach. W składzie mamy więc cytrynian trójsodowy - chemicznie brzmiący, choć "produkowany jest z melasy za pomocą pleśni Aspergillus Niger". patrycccja 2012-05-18 10:47:20.703 ![]() OpenWorld 2012-05-17 15:25:47.775 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Bananowiec (bez ograniczeń)Makowiec bez pieczenia (wegańska) Ciastka owsiane bez pieczenia (lakto-wege) Stefania wegetariańska (bez pieczenia) (bez ograniczeń) Ciasto jaglane bez pieczenia (wegańska) Rolada kokosowa (bez pieczenia) (lakto-wege) Wiśniowe chocoloco (bez pieczenia) (wegańska) Pasztet z cebuli (bez pieczenia) (wegańska) Ciasto kokosowe (bez pieczenia) (lakto-wege) Jabłecznik - surawka (bez pieczenia) (wegańska & RAW) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
marchewka 2012-10-23 18:10:37.068