
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Spaghetti wegańskiej Ladacznicy :)Jest to zweganizowany przepis na popularne Spaghetti a'la putanesca (czyli spaghetti Pani Lekkich Obyczajów, jak donoszą źródła), który zawiera oryginalnie anchois :)
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:makaron spaghetti
przecier pomidorowy (passata) oliwki zielone lub czarne (lub takie i takie) kapary czosnek oliwa lub olej do smażenia sól, pieprz papryczka chilli w proszku natka pietruszki Przygotowanie:
Makaron wrzucamy do dużej ilości gotującej się, osolonej wody.
W czasie, gdy pasta się gotuje na olej wrzucamy posiekany (w kostkę lub plasterki) czosnek. Dodajemy posiekane oliwki i kapary. Zalewamy przecierem, dodajemy pieprz i chilli, zagotowujemy*. Próbujemy sosu i decydujemy czy dodać soli (oliwki i kapary są słone, więc należy uważać, by nie przesolić). Próbujemy makaronu i jeśli jest już al dente odcedzamy go (zachowując przy tym w kubeczku trochę wody z jego gotowania) i natychmiast przekładamy do sosu. Mieszamy i jeśli sos nie klei się makaronu lub całe danie jest nieco "suche" dolewamy wody z gotowania pasty. Przekładamy na talarze, posypujemy posiekaną natką pietruszki i zajadamy ze smakiem, jak przystało na vege-ladacznicę** ;) Wskazówki i uwagi:* Jeśli przecier nie jest zbyt gęsty należy sos przygotować przed gotowaniem makaronu i odparować go do uzyskania odpowiadającej nam gęstości.
** Smak sosu jest bardzo intensywny, więc nie każdemu może on odpowiadać. Zarówno oliwki, jak i kapary mają swój specyficzny aromat, który nie każdemu odpowiada. Niewątpliwie jednak zaletą tego dania jest to, że prawie wszystkie składniki (oprócz natki i czosnku) bardzo dobrze się przechowują w domowej spiżarni i mogą nam uratować życie, gdy w lodówce pustki, a do sklepu daleko albo niezapowiedziani goście w drodze ;) Ilość sosu można łatwo modyfikować do własnych potrzeb i upodobań, więc nie podałam dokładnych ilości konkretnych składników.
Nadesłał(a) nika_25,
dnia: 2012-02-16 06:12:44.136
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
Z tego, co mi wiadomo, putanesca jest przepisem sycylijskim i powinno rowniez zawierac szczypte cynamonu (lub wiecej, dodanego na rozgrzana oliwe. wydaje sie to dziwnym polaczeniem, ale moim zdaniem gra znakomicie) i sok z cytryny dodany pod koniec. Do sosu pomidorowego warto tez dodac lyzeczke cukru, nawet w "ojcu chrzestnym" była o tym mowa ;)
efedrina 2012-02-16 22:25:51.308 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Diabelskie spaghetti [Spaghetti indiavolati] (wegańska)Spaghetti cebulowe (lakto-wege) Lazurowe spaghetti (lakto-wege) Spaghetti z boczniakami (lakto-wege) Spaghetti Habanero (wegańska) "Spaghetti" z cukinii (wegańska) Spaghetti z dynią (wegańska) Spaghetti tri colores (wegańska) Spaghetti z tofu i pesto (lakto-wege) Makaron spaghetti z ziołami (lakto-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
uwielbiam, używam pomidorów z puszki i sporej ilości oliwek.
majczi 2015-03-29 16:09:31.998