
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Surówka z pekinki z papryką (doskonała na przedwiośnie)Surówka ratująca życie :) Bardzo przydaje się, gdy jeszcze za oknem zima. Do wiosny co prawda już bliżej niż dalej, ale jeszcze chwilkę na nowalijki musimy poczekać. A za surownizną tęskno...
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska & RAW
Składniki:1/2 główki kapusty pekińskiej
1 średnia czerwona papryka kilka rzodkiewek (jeśli już są) zielona cebulka zielona pietruszka koperek sos: 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia świeża papryczka chilli (ilość według własnych preferencji) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 1/2 łyżeczki drobno startego czosnku lub tyle samo czosnku granulowanego sos sojowy jasny kilka łyżek wody przegotowanej ewentualnie sól/cukier Przygotowanie:
Kapustę kroimy w cienkie paseczki, podobnie paprykę. Z rzodkiewek robimy cienkie talarki. Szatkujemy cebulkę, troszkę drobniej pietruszkę i koperek. Wszystkie warzywa razem mieszamy i przygotowujemy sos.
Musztardę mieszamy z octem i przyprawami oraz drobno pokrojoną papryczką. Dodajemy sos sojowy, następnie oliwę. Mieszamy i wlewamy trochę wody, żeby konsystencja była "luźniejsza". Próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej sosu sojowego, soli lub cukru. Jednak sos powinien mieć przed wymieszaniem intensywniejszy i bardziej słony smak. Gdy uznamy, że jest w porządku, łączymy sos z warzywami. Voila!
Nadesłał(a) nika_25,
dnia: 2012-02-19 17:49:04.656
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Surówka chrupiąca (owocowa z papryką) (wegańska & RAW)Sos czosnkowo-pietruszkowy - doskonały! (wegańska) Chłodząca czerwona surówka: pomidor, papryka i truskawki (wegańska & RAW) Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą, papryką i ogórkiem (wegańska & RAW) Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem i papryką konserwową (wegańska & RAW) Surówka z kapusty pekińskiej z papryką, kukurydzą i miętą (wegańska & RAW) Surówka kapuściana z pomidorami i zieloną papryką (wegańska & RAW) Surówka z kapusty pekińskiej z papryką, pomidorami i winegretem (wegańska & RAW) Surówka-lodówka z jabłkiem, papryką i kukurydzą (wegańska & RAW) Surówka z cukinii z papryką, pomidorem i winegretem (wegańska & RAW) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Może mówi przeze mnie zimowy głód warzyw, ale pycha! Właściwie sos robi całą robotę. Zamiast octu balsamicznego i świeżego chili użyłam octu ryżowego (winny też byłby ok) i słodkiego sosu chili. Musztardę łagodną, sosu sojowego 3 łyżeczki. A! I zamiast rzodkiewek oliwki zielone. Jutro powtórka :)
patrycccja 2013-02-21 20:12:10.265