7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Rogale zwyczajne

Są łatwe do zrobienia i naprawdę wyglądają imponująco :)

Średnia ocena: [5.0 z 4 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 6

400 g mąki pszennej (dowolnej)
20 g drożdży świeżych (lub 1 łyżeczka suszonych)
2 łyżki oliwy
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
250 ml wody

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z drożdżami i suchymi składnikami, mieszając (najlepiej mikserem) powoli wlewać wodę i oliwę. Zagnieść dosyć luźne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1 godzinę lub do czasu podwojenia objętości ciasta.

Na oprószonym mąką blacie położyć ciasto, dłońmi lub wałkiem rozpłaszczyć je na okrąg (grubości 1-2 cm). Ostrym nożem zrobić w okręgu 3 nacięcia tak, by powstało 6 kawałków ciasta. Każdy kawałek zwijać zaczynając od dłuższego boku.

Blachę z piekarnika wyłożyć papierem. Przełożyć na nią rogale. Odstawić do wyrastania ok. 30 minut.

W miseczce wymieszać 4 łyżki wody z 1 łyżeczką cukru pudru i posmarować rogale. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 st C.

Wstawić blachę, jednocześnie wsypując na dno piekarnika kostki lodu (można też spryskać wnętrze piekarnika wodą ze spryskiwacza - nie spryskujemy grzałki i żarówki). Piec 20-30 minut.

Wskazówki i uwagi:

Wyczytałam, że kostki lodu czy spryskanie wodą - ja użyłam kilka kostek lodu - daje efekt taki, że skórka nie spieka się za bardzo poprzez wytwarzanie się pary - ja dałam kilka dużych kostek lody wraz z włożeniem rogalików do piekarnika - kostki dałam na sam spód.

Mimo iż w przepisie nie ma żadnego nadzienia, to moje rogaliki były z czekoladą (mleko sojowe rozpuściłam z czekoladą, aby powstała dość gęsta masa) i dżemem - proponuję użyć konfitury nie dżemu, bo dżem może wypłynąć.
Nadesłał(a) OpenWorld, dnia: 2012-02-22 18:34:36.016
Źródło/autor przepisu: http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2010/03/rogale-zwyczajne.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:


Pyszne, nie ma to jak domowe pieczywo. A ponieważ jem oczami, zrobiłam z podanych proporcji 12 mniejszych rogalików. Wystarczyło im 15 minut w piekarniku.
Skonsumowałam z wegańską margaryną zakupioną podczas urlopu w Niemczech - szkoda mi jej było na zwykły kupny chleb ;)
xxl 2012-09-19 21:06:42.371

wygladaja cudownie
jutro biore sie za wypieki !
agnmid 2012-04-19 20:00:51.845

Wspaniale wyglądają :D a smakują pewnie jeszcze lepiej :)
HdZi 2012-02-23 22:43:29.522

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Murzynek zwyczajny (bez ograniczeń)
Rogale marcińskie na 11 listopada (wegańska)

Nowości:

Zupa krem z jarmużu z kaszą jęczmienną (wegańska)
Denaturatka - zupa z kapusty czerwonej (wegańska)
Bigos z kiszonych buraków (wegańska)
Aromatyczne pieczone ziemniaki z sosem z jarmużu, pomidorów i garam masala.. (wegańska)
Zapiekanka z bakłażanem i cukinią (wegańska)
Domowe pesto (lakto-wege)
Azjatyck mix- improwizacja (wegańska)
Tarta zimowa ze szpinakiem (wegańska)
Bakłażany zapiekane z jabłkiem (wegańska)
Surówka z czerwonej kapusty (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas