7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Domowy slow fast food :)

Wszystko zrobione własnoręcznie od podstaw: placki, surówka, falafele i sos :)



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: 6

placki:
150 g razowej mąki orkiszowej
50 g jasnej mąki pszennej
1 łyżeczka soli
50 ml oleju
150 ml gorącej wody
1/2 łyżeczka sody

surówka z czerwonej kapusty i marchewki:
1/2 małej główki kapusty
3 średnie marchewki

sos:
4 łyżki oleju z orzechów
2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
1 łyżka galaretki z czarnej porzeczki
sól, pieprz

falafele (ok. 20 sztuk):
szklanka ciecierzycy zamoczona na noc
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka kuminu
1 ząbek czosnku
2 szalotki
1/2 pęczka natki pietruszki lub 2 łyżki mrożonej
olej do smażenia

sos jogurtowy:
szklanka gęstego, naturalnego jogurtu
1/2 pęczku koperku
sól, pieprz
1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Placki: mąkę z proszkiem i solą zarabiamy z gorącą wodą (nie poparzcie się!), dodajemy olej, wyrabiamy elastyczne ciasto, formujemy kulę. Dzielimy na równe części, wałkujemy na placki i smażymy kilka minut z każdej strony na suchej patelni. Gorące zawijamy w ściereczkę - nie połamią się przy późniejszym zwijaniu.

Surówka i sos: kapustę drobno szatkujemy, marchewkę trzemy na grubych oczkach. W miseczce łączymy wszystkie składniki sosu, ucieramy na gładką emulsję. Wlewamy do warzyw, mieszamy dokładnie, odstawiamy.

Falafele: ciecierzycę płuczemy, mielimy w blenderze na masę z czosnkiem, szalotką i resztą składników. Kilkakrotnie będzie trzeba zdrapywać ze ścianek. Siekamy natkę, dodajemy, mieszamy. W płaskim garnku rozgrzewamy olej w takiej ilości, aby falafelki mogły swobodnie pływać nie przyklejając się do dna. Olej jest gotowy do smażenia, gdy wrzucony kawałek masy wypływa na wierzch. Formujemy zgrabne kotleciki (mokrymi dłońmi - ja mam wypasioną łyżkę do falafeli, stąd ten równy kształt ;-) smażymy aż się zrumienią. Wyławiamy łyżką cedzakową, osączamy na papierowym ręczniku.

Sos jogurtowy: łączymy w miseczce składniki sosu, dodajemy przeciśnięty czosnek.

Każdy placek smarujemy sosem, nakładamy surówkę dodajemy falafele i zwijamy. Podajemy! :)
Nadesłał(a) zielenina_blog, dnia: 2012-02-23 07:07:21.501
Źródło/autor przepisu: http://zielenina.blogspot.com/2012/02/to-nie-jest-obiad-ktory-zrobicie-w-15.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

chodzi o galaretkę dżemową jak słusznie zauważyła Patrycja, więc nie zawiera żelatyny. Poza tym bez problemu można zrobić wege galaretkę na agarze, a nawet taką kupić :)
Monika, jeżeli się łamią to kwestia mąki, spróbuj użyć innej następnym razem.
zielenina_blog 2013-08-15 17:43:50.044

Ale przecież taka sklepowa dżemo-galaretka też nie zawiera żelatyny... Co najwyżej pektynę :)
patrycccja 2013-05-25 12:34:40.799

~kaa, zobacz: puszka.pl/przepis/6406-galaretka_porzeczkowa_na_zime_.html - galaretkę z porzeczek zrobisz bez żelatyny; tu nie chodzi o taką kupioną w sklepie ;)
EwaH 2013-05-25 07:10:05.223

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Tortilla a'la fast food (wegańska)
Fast food: soczewica o smaku gyros (wegańska)
Sushi witariańskie (raw food) (wegańska & RAW)
Witariańskie spaghetti RAW food (wegańska & RAW)
Musztarda domowa (wegańska+miód)
Domowy jogurt (lakto-wege)
Kefir domowy (lakto-wege)
Majonez domowy (ovo-wege)
Żurek cały domowy (bez ograniczeń)
Keczup domowy (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas