7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Ciasto drożdżowe nocne

Szybciutkie wegańskie ciasto drożdżowe bez wyrabiania!

Średnia ocena: [4.2 z 5 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1/2 kg mąki pszennej (ja 1 szklankę mąki zamieniłam na 1 szklankę zmielonych na proszek otrąb pszennych)
1 szklanka brązowego cukru
3/4 szklanki puree z banana
1 szklanka mleka owsianego (lub innego roślinnego)
1/2 szklanki oleju
1 płaska łyżeczka soli
50 g drożdży

opcjonalnie: dowolne owoce, rodzynki lub suszona żurawina, tarta skórka pomarańczy, ulubiony zapach do ciasta, sproszkowany imbir

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy kolejno: cukier, pokruszone drożdże, puree z banana, olej i mleko roślinne. NIE MIESZAMY!!! Przykrywamy i odstawiamy na całą noc w dość ciepłe miejsce.

Rano całość musimy zamieszać i odstawić na 5 minut. Po tym czasie dosypujemy stopniowo mąkę (wymieszaną z solą i z otrębami). Mieszamy. Możemy dodać w tym momencie rodzynki/żurawinę, zapach do ciasta, skórkę pomarańczową, imbir, a następnie porządnie całość wymieszać.

Przelewamy masę do formy (wysypanej bułką tartą) i wstawiamy do piekarnika, który już z ciastem w środku powinien stopniowo nagrzewać się do 50 st C. W ten sposób skrócimy czas wyrastania.

(Jeśli chcemy zrobić ciasto z kruszonką i owocami, możemy ułożyć owoce i posypać je kruszonką jeszcze przed wyrastaniem!)

Gdy ciasto ładnie nam urośnie rozkręcamy piekarnik do temperatury 175 st C. Od momentu gdy piekarnik nagrzeje się już do wskazanej temperatury pieczemy ciasto ok. 45 min.

Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Po upływie 45 min pieczenia, możemy patyczkiem upewnić się czy ciasto jest gotowe. Nie można wbijać go w środek, lecz gdzieś przy brzegu, żeby nie oklapło.

Jeśli uznamy, że ciasto jest już upieczone, wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwiczki i pozostawiamy tak ciasto do wystygnięcia.
Nadesłał(a) pczr, dnia: 2012-02-23 19:12:09.837
Źródło/autor przepisu: Zweganizowany i wypróbowany przeze mnie przepis pochodzący ze strony: http://alicja.przepisy.net/drozdzowka-nocna/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


super
Gandzia84 2014-05-05 11:14:34.912

Dobry przepis! Choc zamiast zostawiać ciasto na noc wymieszałam składniki i zostawiłam na jakieś 1,5 godz. Po dodaniu maki i otrębów dałam mu czas by rosło bez wspomagania piekarnikiem. Tak czy inaczej ciasto wyszło bardzo smaczne, a dzięki temu, ze drożdże zabrały się za banany uzyskało lekki posmak likieru bananowego;-)
~Ann 2013-09-06 11:55:44.894

Właśnie czegoś takiego szukałam - smakuje bananem, szybkie i proste w przygotowaniu (dopiero początkuję, a wyszło:>). Za pierwszym razem zostawiłam na noc, a za drugim tylko na jakieś 15 minut - widać, że już drożdże zapracowały, a banany nie zdążą ściemnieć (bardziej je wtedy czuć w cieście). Przy 50 stopniach w piekarniku przy pierwszym ciasto nie rosło, toteż za drugim razem zwiększałam temperaturę stopniowo od 50 do 175. Robiłam normalnie z mąką, bez otrąb, z białym cukrem i dodatkowo z kruszonką (mąka+cukier+olej+woda - proporcje na oko). A, i nie zaszkodziło jak od razu wyjęłam z piekarnika ;)
alja 2013-05-03 15:57:11.474

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ciasto drożdżowe (bez ograniczeń)
Ciasto drożdżowe 2 (bez ograniczeń)
Drożdżowe ciasto marchewkowe (wegańska)
Ciasto drożdżowe z marchwią (bez ograniczeń)
Ciasto drożdżowe - marchwiak (bez ograniczeń)
Pizza z patelni (na cieście drożdżowym) (wegańska)
Rumowe banany w cieście drożdżowym (bez ograniczeń)
Bułki najłatwiejsze "nocne" (wegańska)
Krucho-drożdżowe ciasto na rogaliki, paszteciki itp. (bez ograniczeń)
Makowiec wegański z razowego ciasta drożdżowego (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas