7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Cytrynowy sernik na zimno (Lemon jelly cheesecake)

Brytyjski przepis na pyszny cytrynowy sernik na zimno. Dostałam go od dziewczyny mojego brata, Szkotki. Najfajniejsze jest w nim to, że można go modyfikować na wiele sposobów, bawiąc się smakiem.

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [4]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

300 g herbatników Digestive (pełnoziarnistych)
150 g masła
225 g serka Philadelphia
150 ml śmietanki kremówki
50 g (około 7 płaskich łyżek) drobno mielonego cukru, ewentualnie cukru pudru
starta skórka i sok z jednej cytryny
agarowa galaretka cytrynowa

Przygotowanie:

Zrób galaretkę według przepisu na opakowaniu i odstaw ją na bok do ostygnięcia (ale nie do lodówki, nie powinna stężeć zanim ciasto będzie gotowe).

Skrusz ciasteczka. Roztop masło i zmieszaj z pokruszonymi ciasteczkami. Przełóż do okrągłej blachy o średnicy 18 cm, wyrównaj i wstaw do lodówki do schłodzenia.

Ubij śmietanę, następnie zmieszaj ją z serkiem, cukrem, skórką i sokiem z cytryny oraz z POŁOWĄ chłodnej, ale płynnej galaretki. Mix serowy należy położyć na ciasteczka i także wstawić do lodówki.

Teraz trzeba sprawdzać, kiedy ser stężeje wystarczająco, aby przelać na niego resztę galaretki.

Ciasto najlepsze jest dnia następnego, kiedy stężeje wystarczająco mocno, a herbatniki naciągną wilgocią.

Wskazówki i uwagi:

Ciasto można dowolnie modyfikować dodając różne smaki galaretki, zamiast cytryny można dodać kawałki owoców, cokolwiek podpowie Wam wyobraźnia :)
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2012-02-29 19:40:31.631
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Szczerze.. nie mam pojęcia. Nigdy nie używałam agaru. Więc to jest chyba pytanie do bardziej doświadczonych :)
ryfka 2013-06-28 11:54:32.524

mam galaretkę agarową, ale na 250 ml, to na prawdę wystarczy? czy mam ją rozrobić w większej ilości wody?
~surrra 2013-06-28 00:26:13.12

kurcze, no to powodzenia :) a potem zrób i daj znać, czy smakowało :)
ryfka 2012-03-02 11:51:31.347

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sernik na zimno (lakto-wege)
"Sernik" na zimno z morelami (lakto-wege)
Kolorowy sernik na zimno (lakto-wege)
Cytrynowy grzaniec na zimno (wegańska+miód)
Wegański sernik na zimno z galaretką i malinami (wegańska)
Sernik jagodowy z tofu na zimno, z jagodową galaretką (wegańska)
Cytrynowy sernik z tofu i kaszy jaglanej (wegańska)
Tęczowy serowiec na zimno (lakto-wege)
Krem brokułowy na zimno (lakto-wege)
Zupa szparagowa na zimno (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas