
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Pączki wegańskie IIBanalnie proste :)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:1 kg mąki pszennej
250 g cukru 50 g drożdży ok. 0,5 l ciepłej wody olejek waniliowy (ilość zależna od upodobań) olej do głębokiego smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Tak powstałą miksturę wlewamy do dużej miski, łączymy z mąką oraz cukrem. Dodajemy olejek waniliowy (jeżeli planujemy nadzienie, wówczas wystarczy kilka kropli). Całość zagniatamy, dodając w razie potrzeby więcej wody (ciasto ma nie kleić się do rąk).
Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20-30 min, a następnie formujemy małe pączki i smażymy obustronnie do zrumienienia w głębokim, mocno rozgrzanym tłuszczu. Po wyjęciu studzimy, nadziewamy i posypujemy cukrem pudrem. Wskazówki i uwagi:- Najlepiej smażyć nieco mniejsze od mandarynki, wtedy mamy pewność, że w środku nie będą surowe.
- Nadziewać proponuję po upieczeniu, najlepiej przy użyciu 'pistoletu'. Smażenie z konfiturami w środku - tylko dla ludzi o mocnych nerwach!
Nadesłał(a) gosiat,
dnia: 2012-03-14 19:46:31.177
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:![]() ![]() ![]() Nowe komentarze:![]() mi sie smazenie pączkow kojarzy z godzinami spedzonymi w kuchni,brudnymi talerzami,i z okropnym zapachem smazonego oleju -brr w ostatni tlusty czwartek pomyslalam ze jednak zrobie pierwsze weganskie pączki i wyszly twarde jak kamien,smierdzace drozdzami i prawie ,że nie slodkie pączki potwory :P przepis bralam z blogu gdzie korzystalam z przepisow juz bardzo dlugo i bylam pewna ze wyjda dobre a tu takie zdziwienie :P dlatego sobie daruje juz robienie paczkow pewnie na jakies 5 lat :P OpenWorld 2012-04-10 21:33:10.914
gosiat - nie zgodze sie z Toba, ze nadziewanie paczkow przed smazeniem i ich smazenie z konfitura jest trudne... Naprawde nic latwiejszego! Czasami przygladalam sie temu jak to robila moja mama. Po wielu, wielu latach sprobowalam sama zrobic paczki i nie mialam zadnych problemow. Nalezy mianowicie po pierwszym formowaniu kulek dac im troszke wyrosnac(ok.15 minut) - ciasto jest wtedy latwiejsze w obrobce. Rozplaszczamy kulke w dloni, nakladamy mala lyzeczke dzemu i zamykamy ten okrag ponad nadzieniem dobrze klejac brzegi i potem ostroznie kulamy w dloniach ciasto do powtornej formy kulki(niekoniecznie perfekcyjnej...). Pozostawiamy znowu na jakies 10 minut do wyrosniecia i dopiero potem smazymy.
Ja sobie nie wyobrazam paczka nadzianego po smazeniu... Kiedys usmaze paczki wedlug proporcji z Twojego przepisu - brzmia calkiem zachecajaco :-) Iwo-na 2012-03-14 22:30:38.797 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Pączki wegańskie (wegańska)Pączki wegańskie II (wegańska) Pączki (bez ograniczeń) Pączki warszawskie (bez ograniczeń) Pączki bez drożdży (bez ograniczeń) "Pączki" ze świeżych cząstek pomarańczy (ovo-wege) Pączki (bezglutenowe, bezmleczne, bezjajeczne) (wegańska) Pączki kładzione z serka homogenizowanego (bez jajek) (lakto-wege) Szybkie pączki kładzione z serka homogenizowanego (bez ograniczeń) Wegański ser (wegańska) Jajka wegańskie (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Iwo-na 2012-04-10 22:05:40.303