7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Fafernuchy na Trzy Króle (6 stycznia) - słodkie, żytnie ciasteczka marchewkoweKurpiowska potrawa regionalna tradycyjnie jadana na Trzech Króli.Blog ethnomuseum.pl: "Łakociami przeznaczonymi do zjadania w okresie Szczodrych Dni były fafernuchy — ciasto z dodatkiem miodu, pieprzu i tartej marchwi (także buraka cukrowego), o lekko pikantnym smaku i pomarańczowej barwie."
Średnia ocena:
[5.0
/ 1 ocena]
| dodaj ocenę
| komentarze [2]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:1 kg marchwi
1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki miodu (lub słodu) mąka żytnia (2 kg może trochę więcej), może być też mieszana z pszenną 1 proszek do pieczenia pieprz i cynamon - dla tych, co chcą bardziej tradycyjnie Przygotowanie:Całą marchew myjemy i gotujemy do miękkości. Odlewamy z niej wodę i odstawiamy do wystudzenia. Następnie mielemy ją w maszynce do mielenia lub trzemy na tarce z grubymi oczkami.
Mąkę przesiewamy przez sito do miski. Wrzucamy do niej marchew i pozostałe składniki. Wszystko zagniatamy do chwili aż mąka się wgniecie i połączy ze wszystkimi składnikami. Dzielimy ciasto nożem (bo jest twarde i klei się) na małe porcje i wałkujemy jak na kopytka, podsypując mąką. Kroimy również jak kopytka i układamy na blachy posypane mąką. Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku 30–40 min. w temp. 190-200°C. Fafernuchy po ostudzeniu są twarde. Jeśli chcemy uzyskać miękkie, wtedy skracamy czas pieczenia. Wskazówki i uwagi:Powyższe proporcje proponuję zmniejszyć co najmniej 2-4 razy :)
"Ciastka mają kształt podłużny, zbliżony do kopytek. Na przekroju kształt eliptyczny. Średnia wielkość wynosi 3 cm. Konsystencja twarda, zwarta, ciastka nie kruszą się. Smak pieprzny z charakterystycznym posmakiem i zapachem cynamonu oraz miodu." Więcej o fafernuchach m.in. na liście produktów tradycyjnych: http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-mazowieckie/Fafernuchy
Nadesłał(a) ~Etno,
dnia: 2014-03-24 12:39:07.035
Źródło/autor przepisu: http://www.potrawyregionalne.pl/303,2928,BYSKI_NOWE_LATKA_FAFERNUCHY_.htm
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Trzy kolory (wegańska)Tarta "trzy śliwki" (bez ograniczeń) Trzy kolory z pszenicą (wegańska) Pasta "Trzy ziarna" (wegańska) Bułeczki żytnie (wegańska) Faszerowane jajka w trzech kolorach (ovo-wege) Makaron domowy (żytni) (wegańska) Tarta z cukinią, pomidorami i trzema serami (nadzienie) (lakto-wege) Surówka z selera, marchewki i jabłka w trzech wariantach (wegańska & RAW) Żytnia tarta z rabarbarem Zuzanny (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Pamiętam fafernuchy z jakiegoś wyjazdu na ferie. Moja mama powiedziała naszej gospodyni, że jak to z marchewki to dzieci pewnie nie będą chciały... A my (siostra, kuzynka i ja) nic innego nie chciałyśmy jeść. Chyba wtedy pokochałam cynamon.
~Marta 2014-06-20 15:52:22.008