7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Samosy - rożki indyjskie z ziemniakami i fasolką mungWedług autorki książki jest to przepis kuchni indyjskiej.Rożki (a właściwie po naszemu pierożki) są przepyszne. Smażone są bardzo sycące.
Średnia ocena:
[5.0
/ 1 ocena]
| dodaj ocenę
| komentarze [1]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: na 16 rożkówciasto:
250 g mąki 4 łyżki oleju ok. 5 łyżek wody sól nadzienie: 250 g ziemniaków 250 g namoczonej przez noc fasolki mung 1 cebula ząbek czosnku 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki ziaren gorczycy 1/4 łyżeczki ziaren kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kminku szczypta chilli sól pieprz sok z 1/2 cytryny olej do smażenia Przygotowanie:Z mąki, oleju, wody i soli zagnieść ciasto. Wodę dodawać powoli, po łyżce. W sumie potrzeba ok. 5 łyżek, ale trzeba działać na wyczucie. Ciasto musi być gładkie i dość twarde. Włożyć do folii (szybko wysycha!), odstawić na 30 min.
Fasolkę i ziemniaki ugotować do miękkości. Ziemniaki pokroić w niedużą kostkę, dodać do fasolki. Drobno posiekaną cebulę, czosnek i przeprawy podsmażyć na oleju. Dodać masę ziemniaczano-fasolową i smażyć 4-5 minut często mieszając, bo lubi się przypalić. Zdjąć z ognia, trochę przestudzić i dodać sok z cytryny. Ciasto podzielić na 8 części. Każdą rozwałkować na bardzo cienki placuszek (2 mm), przekroić na pół i te połówki nadziewać farszem. Brzegi ciasta zwilżamy lekko wodą i dokładnie sklejamy. Gotowe rożki gotujemy ok. 5 minut lub smażymy w rozgrzanym tłuszczu (ok. 5 cm warstwa w garnku).
Nadesłał(a) ~asia,
dnia: 2000-10-16 21:46:00.752
Źródło/autor przepisu: Sarah Brown "Kuchnia Wegetariańska"
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Samosy - rożki hinduskie z kalafiorem, ziemniakami i groszkiem (wegańska)Samosy z bobem i ziemniakami (wegańska) Fasolka mung ze szpinakiem (wegańska) Leczo z fasolką mungo (mung) (wegańska) Surówka z kapusty z fenkułami i kiełkami fasoli mung (ovo-wege) "Placki ziemniaczane" z kiełków fasoli mung (wegańska) Sałatka z selera konserwowego i fasolki mung z ananasem (wegańska) Kotlety z marchewki, manny i kiełków fasoli mung (wegańska) Indyjskie ziemniaki duszone z kalafiorem (wegańska) Samosy (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Bardzo dobre! Dodałam jeszcze zielony groszek. Przyprawiłm odrobiną chili, kurkumy i mieszanką przypraw garam masala.
koszka 2013-08-14 18:31:50.783