7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Bułeczki bananowe z cynamonem i wanilią

Gdy wracałam z porannych zajęć, zobaczyłam na straganiku przy chodniku banany, ale takie dojrzałe, prawie przejrzałe. Postanowiłam je kupić, bo przyszło mi coś do głowy... ;) Wróciłam do domu i rozrobiłam ciasto i nadzienie.
Bułeczki pachną wręcz obłędnie, cudownie, zjadłoby się je wszystkie od razu. Mają w środku wilgotne bananowe nadzienie, są lekko słodkie, tyle, ile trzeba ;)




Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 30 średnich szt.

700 g mąki
10 dag świeżych drożdży
5 łyżek cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 "chlusty" oleju lub 2-3 łyżki stałego tłuszczu
2 dojrzałe banany
laska wanilii

Przygotowanie:

Wsypujemy do miski ok. 40 dag mąki, a do kubka (o pojemności 250 ml) 3 łyżki cukru, łyżeczkę cynamonu i drożdże. Do kubka dolewamy letniej wody, mieszamy. Do mąki wlewamy olej, mieszamy.

Łączymy zawartość kubka i miski, stwierdzamy, że jednak za dużo wody i ciasto jest za rzadkie ;) Dosypujemy mąki na oko do czasu, aż ciasto nie będzie się bardzo lepiło do rąk. Ciasto pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia na 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.

Do garnuszka wlewamy pół szklanki wody, wrzucamy przepołowioną wzdłuż laskę wanilii, wsypujemy 2 łyżki cukru i łyżeczkę cynamonu. Do gotującej się substancji wrzucamy pokrojonego w plasterki grubsze lub cieńsze banana i mieszamy. Jeśli chcemy, żeby się szybciej zrobił, rozgniatamy go podczas gotowania widelcem. Uwaga, nie przypalić. Jak będzie gotowe, odstawiamy, aby trochę ostygło i nie poparzyło ciasta (w sumie nie ma szans, bo ciasto długo rośnie). Można też dodać z łyżkę śmietany, ale to jak trochę ostygnie.

Pamiętamy o cieście i w porę je zaczynamy formować. Jak nie pamiętamy, to zbieramy ciasto spoza miski i czyścimy stół ;)

Nadzienie obłędnie pachnie, ciasto też. Formujemy bułeczki, dodając do środka każdej ok. łyżeczki nadzienia. Bułeczki (ok. 30 małych sztuk) wsadzamy do piekarnika na pół godziny na 50 st. C, żeby jeszcze podrosły (wtedy z małych się zrobią takie średnie). Resztę nadzienia można w nagrodę zjeść, a jak zostało ciasto, to robimy bułeczkę bez nadzienia. Potem podkręcamy na 170 i pieczemy ok. 30 minut ;)

Przepis wymyślony naprędce, trochę taka improwizacja, ale ma szanse powodzenia, pachnie znakomicie :)

Wskazówki i uwagi:

Wegetarianie mogą dodać do ciasta 1 jajko.

Bułeczki są jedynie lekko słodkie, ale moim zdaniem to wcale nie przeszkadza. Jak ktoś lubi, może dodać więcej cukru.
Nadesłał(a) Luna7, dnia: 2012-04-02 18:48:22.099
Źródło/autor przepisu: przepis własny
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

A to jeszcze naleciałość z wegetarianizmu - ciasto drożdżowe na słodko z dodatkiem jajek ;) Ponoć z jajkami ciasto drożdżowe wychodzi delikatniejsze.
Luna7 2012-04-06 18:05:34.668

a co jajko by "poprawiło"? bo w sumie nic przeciw jajkom nie mam i sama nie wiem czy dodać czy nie :)?
koralina 2012-04-05 17:39:14.467

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ryż bananowy z cynamonem i wanilią (wegańska)
Kawa z cynamonem/wanilią (wegańska)
Ciastka owsiane z rodzynkami, cynamonem i wanilią (wegańska)
Ciasto bananowe z cynamonem (wegańska)
Owsiane placuszki z nutą wanilii (wegańska)
Polewa jagodowa z nutą wanilii (wegańska)
Bułeczki drożdżowe 1 (bez ograniczeń)
Bułeczki kajzerki (wegańska)
Bułeczki żytnie (wegańska)
Chrupiące bułeczki (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas