
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Pieczeń orzechowa z puree kasztanowym lub ziemniaczanym i szpinakiem
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:675 g posiekanej mieszanki orzechów (migdały, orzechy włoskie, orzechy pekan, pistacje)
3 cebule, drobno posiekane 1 łyżka oleju 350 g bułki tartej 3 łyżki tahini (pasty z sezamu) 3 łyżki mąki razowej 180 ml mleka (napoju) sojowego Alpro 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki goździków sól pieprz 225 g niesłodzonego purée z kasztanów (ja dałam puree ziemniaczane + 2 łyżki mąki ziemniaczanej) 1 łyżka czerwonego wina (pominęłam; zamiennie można dodać kapkę octu balsamicznego) 75 g świeżego szpinaku (jasne że dałam mrożony, w sensie rozmrożony ;) 55 g żurawin (suszonych, niskosłodzonych) Przygotowanie:
Rozgrzej na patelni olej i delikatnie podsmaż cebulę. W dużej misce wymieszaj orzechy, bułkę tartą i podsmażoną cebulę. Wymieszaj tahiti z mąką, napojem sojowym, gałką muszkatołową, goździkami i przyprawami, a następnie połącz masę z orzechami. Wszystkie składniki po wymieszaniu powinny tworzyć sztywną i lekko lepką masę.
Szpinak podgotuj w 1 łyżce wody przez około 5 min, po czym odlej wodę i osusz liście. Zmieszaj dokładnie purée z kasztanów z czerwonym winem. Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ok. 1/3 masy, dociśnij łyżką, ułóż na niej warstwę szpinaku. Nałóż pozostałą masę orzechową przekładając jej warstwy kasztanowym purée i żurawinami. Piecz w temperaturze 150 st. C przez 45 minut, po czym zwiększ temperaturę do 200 st. C i pozostaw na kolejne 15 minut, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Wskazówki i uwagi:Pieczeń najlepiej smakuje podana z warzywami (np. pieczona marchewka, buraczki, cebula i pieczarki) i sosem żurawinowym.
Nadesłał(a) ~tarka,
dnia: 2013-04-21 11:53:48.321
Źródło/autor przepisu: http://www.gotujmy.pl/pieczen-orzechowa-na-mleku-sojowym,przepisy,87497.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Rolada z masy kasztanowej bez pieczenia (wegańska)Puree ziemniaczane (lakto-wege) Puree ziemniaczane z serem (lakto-wege) Puree ziemniaczane z awokado (wegańska) Puree dyniowo-ziemniaczane (wegańska) Puree ziemniaczane z groszkiem konserwowym (lakto-wege) Dip - puree selerowo-ziemniaczane (wegańska) Placki ziemniaczane ze szpinakiem (wegańska) Pieczona kostka ziemniaczana (wegańska) Pieczarki zapiekane na puree ziemniaczanym z gałką muszkatołową (lakto-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |